Pentagons nosūtīs uz Latviju 76 helikopterus par 2 miljardiem dolāru

© Sputnik / Sergey MelkonovАмериканский ударный вертолет AH-64D Apache
Американский ударный вертолет AH-64D Apache - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Novembra sākumā "Atlantic Resolve" operācijas ietvaros Pentagons grasās nosūtīt uz Latviju 76 helikopterus.

RĪGA, 13. oktobris – Sputnik. Vašingtona turpina sūtīt uz Baltijas valstīm militāro tehniku – novembrī "Atlantic Resolve" operācijas ietvaros uz Latviju plānots pa jūru nogādāt 76 Black Hawk, Apache un Chinook helikopterus, vēsta RT.

Amerikāņu militārā tehnika tiks nosūtīta ar vienu vai diviem kuģiem no Korpuskristijas ostas (Teksasas štats) uz Rīgu. Tehnikas sarakstā, ko JMS grasās nosūtīt uz Latviju, norādīti 76 helikopteri, tostarp daudzmērķu helikoptera Sikorsky Black Hawk dažādas modifikācijas: viena mašīna aprīkota ar pilnveidotiem dzinējiem ar digitālo vadības sistēmu, 12 modificētas medicīniskām vajadzībām. Turklāt sarakstā ir iekļauti 24 Apache triecienhelikopteri, kā arī 12 Boeing Chinook smagsvara militārie transporta helikopteri.

Saskaņā ar aptuveniem aprēķiniem, kopējā visu helikopteru vērtība, ko plānots nogādāt Latvijā, sastāda apmēram 2 miljardus dolāru. Turklāt vērtīgākā kravas daļa ir 24 Apache helikopteri, to kopējā vērtība pārsniedz 1 miljardu dolāru. 11. oktobrī, Eiropā dislocētās Savienoto Valstu desmitās armijas aviācijas brigādes specvienības Facebook grupā tika publicētas fotogrāfijas nofilmētas, gatavojoties rotācijai. Tiek ziņots, ka to aizvietos pirmās gaisa kavalērijas brigādes spēki.

Rotācija vai pastāvīga uzturēšanās

Operācija Atlantic Resolve tika uzsākta NATO vadībā 2014. gada pavasarī pēc ASV iniciatīvas. Par iemeslu kļuva Vašingtonas paziņojums par savas uzticības demonstrēšanas nepieciešamību NATO, jo reģions saskaries ar "jaunu, taču pazīstamu draudu". Trīs gadu laikā ASV nosūtījušas uz Eiropu tūkstošiem militārās aviācijas un tehnikas vienību: iznīcinātājus, tankus, haubices, bruņutransportierus un citu apbruņojumu. Tāpat kopā ar tehniku uz Eiropas kontinentu tika nosūtīt vairāki tūkstoši karavīri un oficieri. ASV paziņo, ka visa šī tehnika, kā arī karavīri tiek nosūtīti uz Eiropas valstīm uz rotācijas pamata, kas nepārkāpj Galveno aktu Krievija-NATO, kurā teikts, ka nedrīkst būt pastāvīgas ievērojamu kaujas spēku uzturēšanās jaunu alianses dalībnieku teritorijā.

Церемония смены американского контингента - Sputnik Latvija
Krievijas AM: ASV "paklusām" izvērsušas Baltijā veselu divīziju

Taču Krievijā uzskata, ka NATO faktiski pārkāpusi Akta nolikumu, jo no militārā viedokļa nav nekādas starpības starp nepārtrauktu spēku rotāciju un to pastāvīgo uzturēšanos.

12. oktobrī Krievijas Aizsardzības ministrija uzstājās ar paziņojumu, kurā teikts, ka ASV ar informācijas trokšņa ieganstu sakarā ar Krievijas un Baltkrievijas mācībām "Rietumi" izvietojuši pie Krievijas robežām veselu divīziju. Aizsardzības ministrijā norādīja, ka Polijā un Baltijas valstīs mācību "Rietumi 2017" fonā notika ASV 3. tanku divīzijas "rotācija", kas tika izvietota atbilstoši operācijas Atlantic Resolve plānam. Visai šīs brigādes tehnikai (87 tanki M1A1 Abrams, smagās pašgājējas haubices M109 Paladin, 144 kājnieku kaujas mašīnas Bradley un vēl aptuveni 100 tehnikas vienības) bija jāpaliek uz vietas.

Savukārt 3. tanku brigādes personālsastāvu vajadzēja nomainīt ASV BS 2. tanku brigādes karavīriem, lai nepārkāptu Krieviju un NATO Pamata aktu, ko Krievija parakstīja 1997. gadā. Tapāt tika atzīmēts, ka ar Krievijas "plānoto uzbrukumu" saistītās histērijas fonā Polijā "paklusām" ieradās ASV 2. tanku brigāde un izvietojās tur līdz ar visu savu bruņutehniku. Tādējādi, de facto pie Krievijas robežām šobrīd jau ir izvietota nevis brigāde, bet gan mehanizēta ASV Militāro spēku divīzija, kuru diez vai var uzskatīt par "nenozīmīgiem spēkiem", uzsvēra Krievijas militārajā iestādē.

Pentagonā uz to atbildēja, ka ASV negrasās palielināt savu militāro spēku Eiropā un pārkāpt Galveno aktu Krievija-NATO. Kā atzīmēja Pentagona pārstāvis Džonijs Maikls, "pozīcijas pametošā bruņutanku brigāde ieradās janvārī un šobrīd atrodas izvadīšanas stadijā no dislocēšanās vietām". Pēc viņa teiktā, "jebkurā laika brīdī ARO ietvaros ir dislocēti apmēram 3,5 tūkstoši bruņutanku brigāžu karavīri".

ASV jūras kājnieki operācijas laikā - Sputnik Latvija
Latvijas armija asi reaģējusi uz rīdzinieces publikāciju par NATO karavīriem

"Atlantic Resolve" operācijas ietvaros ASV uz rotācijas pamata maina bruņutanku brigādes reizi deviņos mēnešos," — teica Maikls, nosaucot to par "ASV uzticības demonstrāciju kolektīvajai drošībai… sakarā ar Krievijas agresīvo rīcību reģionā".

Maskavā ne reizi vien paziņoja, ka nav ieinteresēti konfrontācijas kūdīšanā ar NATO — ne Baltijas reģionā, ne sazina vēl kaut kur, un uzsvēra, ka Krievija nekad neuzbruks kādai no NATO dalībvalstīm. Pēc Krievijas ĀM vadītāja Sergeja Lavrova vārdiem, NATO lieliski zina, ka Maskavai nav plānos kādam uzbrukt, taču viņi izmanto ieganstu, lai izvietotu vairāk tehnikas un bataljonu pie Krievijas robežām.

Ziņu lente
0