Fenologa prognoze: Latviju gaida aukstākā ziema pēdējo piecu gadu laikā

© ФОТО: REMIGIJUS ŽĖKAS (METEO.LT)Зимняя дорога и деревья в снегу
Зимняя дорога и деревья в снегу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rudens būs slapjš un vēss, bet ziema – aukstākā pēdējo piecu gadu laikā, prognozē dabas vērotājs un sinoptiķis Vilis Bukšs.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. "Šobrīd, rudenī, koku dzeltēšana un vēja izkaisītās lapas liecina par salīdzinoši agru, vējainu un sniegainu ziemu," savā blogā stāsta sinoptiķis un dabas vērotājs Vilis Bukšs.

Saule debesīs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijā reģistrēts jauns gaisa temperatūras rekords

Viņa vērojumi liecina, ka "Dzērves un zosis, kas oktobra sākumā dodas uz siltajām zemēm norāda uz garu, mitru un aukstu rudeni," savukārt par aukstu ziemu "liecina arī skudras, kas vasaras nogalē izveidojušas augstus pūznīšus"

Pēdējie vasaras un rudens mēneši šogad pārsvarā bija slapji. "Applūdušie lauki un ūdensputni kuri tajos barojas, vērš uzmanību uz to, ka pēc Jaungada var būt stiprs sals un turpmāk arī auksts pavasaris," – savus vērojumus stāsta sinoptiķis. Toties viņš uzskata, ka Miķeļu nedēļa, kad Latvijā viesojās atvasara, ļauj cerēt, ka laika apstākļi marta beigās un Lieldienās (1. aprīlis) būs jauki.

Pēc Bukša domām, rudens Latvijā īpašus pārsteigumus nesagādās – tas būs mitrs un vēss, un turpināsies līdz Mārtiņiem (10. novembris). Oktobra sākumā gaidāms lietus, arī krusa un temperatūra dienās līdz +13 grādiem. Skaidrās naktīs iespējamas rudens salnas līdz —2 grādiem.

Toties oktobra otrajā pusē laika apstākļi mainīsies, biežāk parādīsies saule, nokrišņu būs mazāk. Pēc 25. oktobra dabas vērotājs prognozē rudens salnas, īslaicīgus nokrišņus un 0…+5 grādus dienā. Iespējams neliels sniegs. No 23. oktobra līdz mēneša beigām iespējamas rudens vētras.

Золотая осень - Sputnik Latvija
Zelta rudens: sinoptiķi pastāstīja par laikapstākļiem oktobra sākumā

Novembra pirmajā pusē (līdz Mārtiņdienai), pēc Bukša domām, laikapstākļi nemainīsies, un sniegs mīsies ar lietu. Novembra otrajā pusē Latvijas iedzīvotāji sajutīs ziemas tuvošanos.

Šajā laikā Latvijas austrumos sals saglabāsies arī dienās, taču līdz Ziemassvētkiem vēl atlaidīsies. Īss spēcīgs sals gaidām janvāri un februārī, kad termometra stabiņš naktīs dažviet var nokrist līdz —27…-30 grādu atzīmei. Sals neatkāpsies līdz marta sākumam, un tikai mēneša vidū būs jūtama pavasara iestāšanās.

Sinoptiķis vērtē, ka gaidāmā ziema būs aukstākā pēdējo piecu gadu laikā. Precīzāka prognoze būs izdarāma pēc laikapstākļu vērojumiem 23. oktobrī, 10. novembrī (Mārtiņos) un 25. novembrī (Katrīnas dienā).

Ziņu lente
0