Atsākta lieta par Latvijas bijušās prezidentes pulksteņa "piesavināšanos"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prokuratūra pieprasījusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam Vairas Vīķes-Freibergas "pulksteņa lietas" materiālus.

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. Latvijas Ģenerālā prokuratūra atsākusi "pulksteņa lietas" izmeklēšanu, ko savulaik uzdāvināja bijušajai valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, vēsta Mixnews.lv.

Prokuratūra pieprasījusi lietas materiālus Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), notiek pārbaude, paziņoja Ģenerālās prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka. Viņa nepaskaidroja, kādēļ prokuratūra nolēma pārskatīt vecos materiālus, ja 2008. gadā KNAB jau izbeidza kriminālprocesu par prezidenta kancelejas darbinieku rīcību.

Vaira Vīķe-Freiberga - Sputnik Latvija
Vaira Vīķe-Freiberga ir pārliecināta, ka kļuvusi par "pasūtījuma" upuri

Toreiz KNAB nonāca pie secinājuma, ka divu rokas pulksteņu norakstīšana, kas tika izsniegti bijušajai prezidentei, un vienas gleznas izslēgšana no prezidenta kancelejas pamatlīdzekļiem bijusi pamatota. Atkārtotas aplūkošanas reizē eksperti konstatēja pulksteņu defektu, kurš ļautu tos atzīt par nederīgiem un norakstīt tos.

Kaut gan ekskluzīvie Rado pulksteņi līdz ar prezidentes termiņa beigām tika atzīti nederīgi un iznīcināti, vēlāk tos pašus vai analoģiskus pulksteņus Vīķe-Freiberga valkājusi oficiālos pasākumos. Bijusī prezidente pēc KNAB lūguma parādīja pulksteni, un tiem izrādījās cits reģistrācijas numurs.

Jauns pavērsiens

Šī gada septembrī avīze Diena paziņoja, ka bijušais prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks Juris Ruško izmainījis savu liecību "pulksteņu lietā". Pēc izdevuma datiem, 27. aprīlī viņš atkal tika izsaukts uz KNAB sakarā ar "jaunu faktu" parādīšanos šajā lietā – runa ir par interneta veikala luxus-uhrenhandel.de izrakstiem, saskaņā ar kuriem 2008. gada 22. jūlijā (dažas dienas pēc "pulksteņu lietas" publikācijas, kad kļuva skaidrs, ka tam sekos KNAB izmeklēšana) Rado pulksteni iegādājās kāds Latvijas iedzīvotājs vārdā Andris Ruško, kurš izrādījies bijušā prezidenta kancelejas vadītāja vietnieka dēls.

Latvijas iedzīvotāji ir kļuvuši mazāk iecietīgi  pret korupciju - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji ir kļuvuši mazāk iecietīgi pret korupciju

Kā atzinās Ruško, sastādot dāvanu sarakstu, kuras atrodas prezidenta kancelejas uzskaitē, amatu atstājošā Vīķe-Freiberga paziņoja, ka "negrasās ne izpirkt pulksteņus, ne atdot tos". Tad viņas padotie bija spiesti izsvītrot šos pulksteņus no izpērkamo saraksta un "norakstīt". Lai šī rīcība nepiesaistītu sabiedrības uzmanību, prezidenta birojs palūdza viņai nevalkāt šos pulksteņus publikā. Taču viņa ignorēja padomu un pēc kāda laika tika nofotografēta ar pulksteni uz rokas.

Sakarā ar gaidāmo skandālu ierēdņi nolēma iegādāties Vīķei-Freibergai tieši tādu pašu pulksteni un samainītu tos, lai atrādītu KNAB izmeklētājiem, apgalvo Ruško. Tādēļ viņš lūdzis savam dēlam situācijas glābšanai iegādāties nepieciešamo Rado pulksteni.

Bijusī valsts vadītāja atteikusies komentēt Ruško liecību.

21. septembrī žurnālists Lato Lapsa paziņoja, ka iesniedzis iesniegumu Ģenerālajā prokuratūrā sakarā ar bijušās Latvijas prezidentes iespējamo pulksteņu piesavināšanos.

Ziņu lente
0