Vējonis pauda nožēlu par sadursmēm Katalonijā

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвии Раймондс Вейонис
Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidents uzskata, ka spēka pielietošana pret Katalonijas iedzīvotājiem bija nepareizs lēmums, un ES valstis sekos līdzi tam, kā Spānija atrisinās šo problēmu.

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. Situācija Katalonijā ir Spānijas iekšējais jautājums, taču varas iestāžu izmantotais spēks pret pilsoņiem ir nožēlas vērts, paziņoja Latvijas prezidents Raimonds Vējonis pēc tikšanās ar premjeru Māri Kučinski.

Viņš paskaidroja, ka tas, kas notiek Katalonijā ir Spānijas iekšējais jautājums, kas ir jārisina atbilstoši Spānijas likumiem un konstitūcijai. Vienlaikus, pēc prezidenta sacītā, Latvija izsaka nožēlu sakarā ar vardarbību pret Katalonijas iedzīvotājiem.

"Šī vardarbības pielietošana, manuprāt, nav pareiza un tā ir nožēlojama darbība. Tomēr ir būtiski atsākt dialogu starp Kataloniju un Madridi, jo šis jautājums jārisina dialoga ceļā, lai panāktu kādu risinājumu," — citē prezidenta vārdus RIA Novosti. Viņš piebilda, ka ES sekos līdzi tam, kā Spānija atrisinās šo problēmu.

Referendums par neatkarību, kuru neatzīst Spānijas varas iestādes un kuru vēl pirms notikšanas iesaldēja valsts Konstitūcijas tiesa, norisinājās 1. oktobrī. Dažos vēlēšanu iecirkņos notika sadursmes starp policiju un vēlētājiem, ir cietušie abu pušu vidū.

Социальные сети - Sputnik Latvija
Kremļa roka vai demokrātijas noniecināšana: Latvijas iedzīvotāji par Kataloniju

Ženeralitāte paziņoja, ka sadursmju rezultātā cietuši gandrīz 900 balsojuma dalībnieki, vairums no viņiem guva tikai nelielas tulznas, zilumus un nobrāzumus. IeM paziņoja, ka cietis 431 tiesībsargājošo iestāžu darbinieks.

Pirmdien Katalonijas varas iestādes paziņoja, ka par neatkarību no Spānijas nobalsoja ap 90% vēlēšanu dalībnieku, kuri ieradās iecirkņos. Katalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons nosauca referenduma rezultātus par "iespaidīgiem" un aicināja Eiropas Savienību neignorēt spāņu policijas cilvēktiesību pārkāpumus.

Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs paziņoja, ka referendums Katalonijā nav noticis, un aicināja politiskos spēkus apvienoties.

Latvijas politiķi, it īpaši Nacionālās apvienības locekļi, visādi atbalsta Katalonijas tiekšanos pēc neatkarības, kas sarežģī attiecības starp Latviju un Spāniju.

Ziņu lente
0