Latvijas traktoristi negrib dāvināt apdrošinātājiem naudu par OCTA

© REUTERS / Michaela RehleТрактор на пшеничном поле
Трактор на пшеничном поле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas zemnieki draud ar lauksaimniecības produktu cenu palielināšanos, ja valdība ieviesīs obligāto civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu traktoru īpašniekiem.

RĪGA, 4. oktobris — Sputnik. Transportlīdzekļu īpašniekiem, kas nepiedalās ceļu satiksmē, tagad arī būs jāpērk OCTA. Noteikumu grozījumi attiecināti arī uz automašīnām, kas, piemēram, neizbrauc no pagalma, un lauksaimniecības tehniku, kas strādā uz lauka. Fermeri asi uzstājas pret to, ziņo Mixnews.lv.

3. oktobrī Ministru kabinets atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavotos grozījumus, kas paredz civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas ieviešanu transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri nepiedalās ceļu satiksmē.

Autoapdrošināšana - Sputnik Latvija
Kad kritīsies OCTA cenas

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju asociācijā skaidro, ka šis likums neattieksies, piemēram, uz automašīnām, kas stāv garāžās un neizbrauc uz ceļiem. Tomēr pārējos gadījumos, ja automašīna kaut kur brauc — vienalga pagalmā vai citur, — jāiegadās polise, jo pastāv sadursmes risks ar citu automašīnu.

Šis noteikums attieksies ne tikai uz automobiļiem, bet arī citu tehniku, piemēram, uz traktoriem, kuri pārvietojas pa lauku — avārijas rezultātā tie var nodarīt kaitējumu trešajai personai.

Likumprojekts vēl būs jāapstiprina Saeimā.

Zemnieki ir pret jaunajiem izdevumiem Latvijas lauksaimnieki iestājas pret OCTA apdrošināšanas polišu iegādi transportlīdzekļiem, kuri nepiedalās ceļu satiksmē, norāda Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

Pēc viņa teiktā, tas palielinās mājsaimniecību izdevumus un negatīvi ietekmēs lauksaimniecības produkcijas pašizmaksu.

Treibergs uzskata par netaisnīgu situāciju, kad par citu kļūdām uz ceļiem jāmaksā transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri nerada satiksmes negadījumus.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs pieļauj, ka jaunie grozījumi ir izstrādāti apdrošināšanas kompāniju lobija ietekmē, jo apdrošinātāji cer palielināt savu peļņu.

Радар - Sputnik Latvija
Jaunās radaru funkcijas: par ko autovadītāji saņems sodu

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka obligātās OCTA polises cenas šovasar palielinājusies par 120%. OCTA cena ir atkarīga no vadītāja stāža, auto vecuma negadījumu skaita un to smaguma pakāpes. Ar jaunajām cenām obligātā apdrošināšana jaunam vadītājam ar labu mašīnu un dažām avārijām (pat nesvarīgām) var izmaksāt 700-800 eiro. cenu kāpuma tendence saglabājas.

Polišu cenu kāpums jau liek dažiem autovadītājiem braukt bez OCTA, šādu autovadītāju īpatsvars, pēc Transportlīdzekļu apdrošinātāju asociācijas vērtējuma, veido 1,5%.

Nepamatotā cenu celšanās ir izraisījusi spēcīgu protestu vilni autovadītāju vidū, piemēram, tika organizēti mītiņi pret pārliekām apdrošinātāju apetītēm, kas notika Rīgā un Daugavpilī.

Ziņu lente
0