Pensiju "nebijusī" indeksācija nav pietuvinājusi Latviju Eiropas līmeņa labklājībai

© Vadim TimoshkinSievietes Rīgas ielās
Sievietes Rīgas ielās - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pensionārus noniecina: pensiju "nebijusī" indeksācija, kas iepriecināja vecāka gadagājuma cilvēkus Latvijā, neglabs no nabadzības riska – Latvijā tas joprojām ir augsts.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Jūlija Granta. Ceturtdien Latvijas Saeima apstiprināja lēmumu par pensiju indeksāciju par 4,39%. Piemaksas iepriecina mazāk: 10-15 eiro pensijai vai tās daļai līdz 349 eiro.

Likteņa ironijas dēļ iepriekš Darba un sociālo jautājumu komisija tikās ar OECD (Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija) ekspertiem, kuri norādīja uz augsto nabadzības risku — no šī rādītāja viedokļa Latvija ieņēmusi līdera vietu organizācijā. 16% iedzīvotāju (vidēji OECD — 11%) ikmēneša ieņēmumi ir uz pusi zemāki nekā vidējā alga.

Пенсионеры играют в домино - Sputnik Latvija
Latvija kļūst par "veco ļaužu zemi"

Tā kā vidējā alga ir pārsniegusi 900 eiro, un nabadzības slieksnis, pēc OECD aplēsēm, sastāda 450 eiro iedzīvotājam, rādītāju 16% apmērā var uzskatīt par samazinātu.

Pensionāru federācijas priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Andris Siliņš (ZZS) informēja, ka divām trešdaļām senioru — 334,5 tūkst. cilvēku — pensija nesasniedz 235 eiro. vēl 148,2 tūkst. cilvēku saņem minimālo algu vai pat mazāku summu (380 eiro bruto). Iznākums: 482.,7 tūkst. cilvēku, tātad 25%, nevis 16%.

Taču pensionāri jau 10 gadus ir budžeta donori: pensijas, kuru summa pārsniedz 235 eiro mēnesī, tiek apliktas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, un šis minimums nav pārskatīts, neskatoties uz Satversmes tiesas lēmumu 2007. gadā.

Pensionāri, nauda - Sputnik Latvija
Pensiju piegāde mājās kļūs dārgāka
Tolaik tika atzīts, ka nodokļu iekasēšana no pensijas nav pretrunā Satversmei, taču tiesa ieteica ņemt vērā neapliekamo minimumu, kas būtu pielīdzināms iztikas minimumam. Lēmuma pieņemsānas laikā to starpība sastādīja 10 latus (iztikas minimums bija lielāks), taču kopš tā laika minimālā un vidējā alga ir dubultojušās, bet neapliekamais minimums pensionāriem nav mainījies. Turklāt 2010. gadā tika atcelts iztikas minimuma aprēķins…

Tagad aprēķinos tiek minēts nabadzības slieksnis, kura starpība OECD un Latvijas Labklājības ministrijas aprēķinos sasniedz 100 eiro. Pēc indeksācijas vidējā pensija valstī (287 eiro) būs par 148 eiro mazāka nekā OECD nabadzības slieksnis. 

Ziņu lente
0