Latvijas iedzīvotāji varēs pārkvalificēties uz valsts rēķina

© Pixabay / niekverlaanKlaviatūras poga "Sameklēt darbu"
Klaviatūras poga Sameklēt darbu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2018. gada 1. janvāra Latvijas strādājošie iedzīvotāji gūs iespēju apgūt jaunu profesiju, kā arī celt kvalifikāciju bez maksas vai gandrīz bez maksas.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. No 1. janvāra Latvijā sāksies darbspēka pārprofilēšanas projekts, kura ietvaros būs iespējams uz valsts rēķina apgūt jaunu profesiju. Interesanti, ka šo pakalpojumu varēs saņemt tikai strādājošie pilsoņi, informē LTV7 programma "Ličnoje delo".

Pēdējo 6 gadu laikā valsts un Eiropas Savienība ir investējušas 270 miljonus eiro profesionālās tehniskās izglītības jomā un nopietni reformējušas šo jomu. Latvijā saglabājies tikai 21 tehnikums (agrāk valstī bija 61 tehnikums). Tagad uz šo mācību iestāžu bāzes tiks īstenots profesionālās pārkvalifikācijas projekts.

Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Ministru Kabinets varētu vienkāršot ārzemnieku darbā iekārtošanas procedūru Latvijā

Valsts izglītības attīstības aģentūras vadītāja Dita Traidās pastāstīja, ka projekts "Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide". Tas orientēts uz strādājošajiem, nevis bezdarbniekiem, jo ļaus nomainīt profesiju un apgūt Latvijas tirgū pieprasītu amatu. Projekts ilgs četrus gadus. Dažos gadījumos pretendentiem nāksies piemaksāt no savas kabatas 10% no apmācības maksas, pārējais tiks segts no Eiropas fondiem.

Bijušais izglītības ministrs Roberts Ķīlis skeptiski komentē profesionālās parkvalifikācijas ideju, jo pēc viņa domām, tuvākajā laikā daudz profesijas tiks automatizētas, un cilvēku apmācībai nav jēgas, arī demogrāfiskā situācija ir tik bēdīga, ka, iespējams, drīz vairs nebūs cilvēku, ko mācīt.

Ķīlis prognozē cilvēku darba sabrukumu banku un celtniecības nozarēs — viņš skaidro, ka bankās "cilvēkus aizvietos algoritmi un mākslīgais intelekts, bet celtniekus nomainīs 3D printeri".

Пресс-конференция в Рижской думе о предстоящем рижском бале, Андрис Америкс - Sputnik Latvija
Kāpēc Latvijas iedzīvotāji masveidā pārceļas uz Rīgu

Iepriekš ziņots, ka Latvijā trūkst darbinieku tādās nozarēs kā IT, apstrādes rūpniecība un transports, daudz vakanto vietu ir tirdzniecībā, celtniecībām sabiedriskās ēdināšanas un viesnīcu servisa jomās.

Jāpiebilst, ka Latvijas iedzīvotāji dodas labākas dzīves meklējumos uz citām ES valstīm, savukārt viņu vietā stājas Filipīnu, Ukrainas, Baltkrievijas un Moldovas pilsoņi, kuri savukārt cer, ka viņiem izdosies nopelnīt Latvijā.

Ziņu lente
0