Pētījums: bērniem Latvijā ir slikta izpratne par Internetu

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Pāriet pie mediju bankasSociālo tīklu logotipi
Sociālo tīklu logotipi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas jaunieši ir iestrēguši interneta izklaides jomā, nevis izmanto vispasaules tīmekli prātīgi un gūst zināšanas ar tā palīdzību.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. IT skolas "Samsung nākotnes skola" speciālistu veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka mūsdienu jaunatne neprot racionāli izmantot internetu un virtuālajā vidē meklē tikai izklaides, pastāstīja LTV7 raidījumā "Dzīve šodien".

Latvijas universitātes Pedagoģijas fakultāres vadītāja profesore Zanda Rubene pastāstīja, ka 12-17 gadus veci bērni Latvijā neizmanto internetu mērķtiecīgi — viņi tikai velti tērē tīmeklī brīvo laiku.

Virietis pie datora. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Reforma IT jomā pasargās ES iedzīvotāju personas datus no Google

"Viņi tur spēlē, kā mēs bērnībā spēlējāmies uz ielas! Viņi nedomā, kā izmantot internetu mācībām vai nākamajam darbam," — paziņoja Rubene. Viņa atzīmēja, ka vairāk nekā puse jauniešu nepārvalda tīmekļa terminoloģiju un slikti orientējas darbā ar programmām MS Word, Excel un PowerPoint, lai arī tie ir izplatītākie instrumenti skolā.

Toties bērnu vidū ļoti populāri ir Instagram un Youtube, kuros iespējams pārlūkot fotogrāfijas un īsus videoierakstus un gandrīz nekas nav jāraksta, pastāstīja profesore. Par īpašu problēmu viņa uzskata, to, ka mācību mērķiem jaunatne izmanto tīmekli tikai par 64%, lai arī patlaban vairāk nekā 80% bērnu ir iespēja bez maksas izmantot tīmekli 24 stundas diennaktī — visiem ir pieejams Wi-Fi.

Pie tam Rubene neuzskata, ka zināšanas par internetu Latvijā atpaliek no līmeņa citās Eiropas valstīs, jo, pateicoties mūsdienīgajām sakaru tehnoloģijām un plašu piekļuvi tām, bērni lieliski orientējas virtuālajā telpā.

Klēpjdators ar Google tīmekļa vietni - Sputnik Latvija
ES piešķirs 120 miljonus eiro Wi-Fi ierīkošanai

Pēc interneta drošības ekspertes Lienes Valdmanes domām, nepieciešams mainīt vektoru un pievērst uzmanību tīmeklī pieejamai izglītībai un attīstībai, taču šim nolūkam vispirms skolēni jāiemāca pareizi izmantot internetu mācībām — parādīt, kur meklēt informāciju un kā veidot pašiem savu saturu.

Iepriekš ziņots, ka Latvijas uzņēmuma "Lattelecom" un Rīgas domes projekta ietvaros 285 izglītības iestādes Rīgā saņēmušas bezmaksas Wi-Fi. Bezmaksas piekļuvi internetam saņēmušas skolas, bērnudārzi, pulciņi, mūzikas, mākslas un sporta mācību iestādes.

Ziņu lente
0