Speciālisti atkal apspriedīs Rigvir likteni

© Foto : rigvir.comЛекарство Rigvir
Лекарство Rigvir - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sabiedrība par atklātību Delna piedāvā Veselības ministrijai vēlreiz izvērtēt vēža ārstniecības preparāta Rigvir efektivitāti, kā arī noraizēties par faktu, ka valsts galvenais onkologs strādā Viroterapijas centrā.

RĪGA, 29. septembris – Sputnik. Pretvēža preparāta Rigvir liktenis atkal nonācis uzmanības centrā, paziņoja LTV7 programma "Segodņa večerom". Šī mēneša sākumā Veselības ministrija noraidīja Latvijas Onkologu federācijas prasību izslēgt Rigvir no kompensējamo ārstniecības medikamentu saraksta.

Tuvākajā otrdienā diskusijā tiksies Rigvir atbalstītāji un kritizētāji, lai vēlreiz apspriestu, vai tam ir jābūt kompensējamo medikamentu sarakstā. Sabiedrībā par atklātību Delna jau apšauba gaidāmās diskusijas objektivitāti, norādot, ka galvenais Latvijas onkologs Dace Baltiņa strādā Viroterapijas centrā, kur tiek izmantots Rigvir.

"Es nekādā mērā neesmu interešu konfliktā," — apgalvo Baltiņa.

Taču Delnas pārstāvji ir pārliecināti, ka interešu konflikts tomēr pastāv, tādēļ sabiedrība nosūtīja Veselības ministrijai vēstuli ar pieprasījumu paskaidrot situāciju.

"Mēs zinām, ka veselības ministri konsultē profesore, kura vienlaikus pārstāv Rigvir kompāniju, saņem tur algu. Tādēļ ir pamats aizdomām, ka viņa ir ieinteresēta peļņas gūšanā no šīs kompānijas. Mēs nevaram būt pārliecināti par padomiem, ko viņa dod Veselības ministrijai, kur arī tiek pieņemti lēmumi," — paziņoja Liene Gatere, Delna direktora vietniece.

Baltiņa paskaidroja, ka Veselības ministrijai viņa palīdz tikai un vienīgi brīvprātīgi, bez amata un atalgojuma.

"Tas, ko es daru ministrijā ir onkoloģijas pacientu plūsmu optimizācija, "zaļais koridors", dinamiska novērošana pēc terapijas. Būdama galvenā onkoloģe, es nekad nepiedalījos darba grupās, vai sarunās par jebkādiem medikamentiem," — uzsvēra Baltiņa.

Slimnīca Valgā. Datortomogrāfs - Sputnik Latvija
Latvijas onkoloģijā moderni medikamenti neienāk hroniska līdzekļu trūkuma dēļ

"Viņa strādā ar algoritmiem, kuri nav saistīti ar melanomu. Un ja skatāmies, ka jau ir izdarīts – vairums "zaļā koridora" algoritmu izstrādājusi viņa. Un es nedomāju, ka tur varētu atrast pārmetumus un interešu konfliktus. Viņa ir devusi Latvijas pacientiem vairāk nekā tie, kuri kliedz," — pārliecināta Veselības ministrijas vadītāja Anda Čakša.

Neskatoties uz to, Delna apšauba to, ka Viroterapijas centra darbinieks, kur ar "Latvijas pretvēža vīrusu" ārstē ārzemniekus, var objektīvi novērtēt Rigvir priekšrocības.

"Kā šīs tikšanās laikā ministre nodrošinās, lai objektīvi tiktu uzklausītas abas puses? Otrais – ir mediķi, kuri sarīkojuši trauksmi, jo, iespējams, Rigvir nav tik efektīvs. Jautājums, vai ministre ir aicinājusi šī iemeslu izmeklēšanu? Tā vietā viņa aicina abas puses uz vienu tikšanos. Tas nav pareizi," —pārliecināta Liene Gatere, Delna direktora vietniece.

Saskaņā ar LTV datiem, šobrīd Rigvir ir piektais pārdotākais medikaments Latvijas recepšu medikamentu sarakstā. Tā realizācijas apjomi aug ātrāk nekā citām populārām zālēm – pērn šis rādītājs sasniedzis 4 miljonus eiro. Kā kompensējamo medikamentu Rigvir ik gadu saņem apmēram 300 onkoloģijas pacientu.

Ziņu lente
0