Nepilsoņi izmirst: 17 gadu laikā to skaits samazinājies divreiz

© Sputnik / Sergey MelkonovПаспорт негражданина Латвии
Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nepilsoņu skaits Latvijā neizvairāmi samazinās, taču tas nenotiek naturalizācijas gaitā, bet gan lielākoties dabiskās nāves rezultātā.

RĪGA, 27. septembris – Sputnik. Nepilsoņu īpatsvars Latvijā 2017. gada sākumā samazinājās līdz 11,4%, kaut gan 2000. gadā šis rādītājs sastādīja 21,2%, vēsta rus.tvnet.lv.

Паспорт негражданина Латвийской республики - Sputnik Latvija
Brāķis ar nepilsoņiem: sākt no nulles

Kā paziņoja LETA Centrālajā statistikas pārvaldē, šī gada sākumā Latvijā kopumā dzīvojuši 1,95 miljoni cilvēku, no tiem 222 847 nepilsoņi. Turklāt 10 028 nepilsoņi piedzimuši jau pēc 1991. gada. 

Visvairāk nepilsoņu Latvijā ir vecuma grupā 60 un vairāk gadu — 20,8%, savukārt grupā līdz 19 gadiem tādu ir tikai 1,7%.

Turklāt 238 Latvijas apdzīvotajās vietās (kas sastāda 41% no kopējā pilsētu un ciematu skaita), tostarp, 16 novadu pilsētās, nedzīvo neviens cilvēks ar nepilsoņa statusu, kurš tika piešķirts pēc 1991. gada.

Visvairāk nepilsoņu dzīvo teritorijās, kur PSRS laikos atradās industriālie objekti: Liepājā, Jelgavā, Olainē, Sedā, Kupravas novadā.

Vējonis - Sputnik Latvija
Politologi: balsojums par nepilsoņiem ir trieciens Vējoņa autoritātei

Nepilsoņu skaita samazināšanās Latvijā notiek lielākoties dabiskās nāves rezultātā: cilvēki, kuri ieguva nepilsoņa statusu PSRS sabrukšanas laikos, jau ir veci, kā arī izbraukšanas no valsts un citu valstu pilsonības saņemšanas (lielākoties Krievijas) un naturalizācijas rezultātā. Taču Latvijas pilsonības iegūšanas tempi ir nelieli.

Piemēram, 2014. un 2015. gadā Latvijā naturalizējās mazāk par tūkstoti cilvēku, taču nepilsoņu skaits 2014. gadā samazinājās par 20 tūkstošiem un par 10 tūkstošiem 2015. gadā.

Nepilsoņu skaita samazināšanai Latvijā varētu sekmēt valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciētais likumprojekts par pilsonības piešķiršanu Latvijā dzimušajiem bērniem. Izmaiņas skartu apmēram 50-80 jaundzimušo gadā. Taču Saeimas balsojumā dokuments nesaņēma pietiekamu deputātu balsu skaitu.

Ziņu lente
0