Latvijas ĀM aicina māksliniekus nepiedalīties cirka festivālā Donbasā

© Sputnik / Павел ЛисицынKlauns cirka arēnā. Foto no arhīva
Klauns cirka arēnā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ārlietu ministrija vērsusies pie valsts cirka māksliniekiem ar aicinājumu neapmeklēt festivālu, kas notiks Luganskā.

RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Starptautiskais festivāls "Cirka nākotne" noritēs Luganskā no 27. līdz 29. oktobrim. Tas radījis zināmas bažas Latvijas ĀM — vairāki cirka mākslinieki no Latvijas paziņojuši, ka gatavojas apmeklēt šo pasākumu.

Latvijas ĀM aicināja valsts pilsoņus atteikties no festivāla apmeklēšanas un atzīmēja, ka atsevišķu cilvēku iniciatīvu nav iespējams uzskatīt par Latvijas oficiālo piedalīšanos pasākumā.

"Latvijas valstspiederīgo piedalīšanās festivālā nav saskaņota ar ĀM. Kopš 2014.gada ĀM konsekventi aicina Latvijas iedzīvotājus nepiedalīties starptautiskos sporta, kultūras un izklaides pasākumos, kurus prettiesiski anektētajā Ukrainas teritorijā Krimā un Luhanskas un Doņeckas apgabalos Ukrainas valdības nekontrolētajās teritorijās organizē Krievija," — skaidroja ministrijā.

Saskaņā ar ĀM datiem, spēkā esošie Ukrainas normatīvie akti nosaka, ka ieceļot Krievijas prettiesiski anektētajās Ukrainas administratīvajās teritorijās ir atļauts tikai caur Ukrainas robežkontroles punktiem, likumos noteiktajā kārtībā saņemot īpašu Ukrainas varas iestāžu atļauju. Par neatļautu Ukrainas robežas šķērsošanu, ierodoties Krimā vai Luhanskas un Doņeckas apgabalos Ukrainas valdības nekontrolētajās teritorijās var iestāties likumā noteiktā atbildība, tai skaitā aizliegums turpmāk ieceļot Ukrainā.

Aleksandrs Mirskis. FIlmas Gūtmaņa alternatīva uzņemšanas laukumā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Aleksandrs Mirskis: uzrakstīju grāmatu un uzņēmu filmu, lai cilvēki zinātu patiesību

Pie tam ministrija aicina atturēties arī no braucieniem uz Krimu, ņemot vērā saspringto drošības situāciju Krimas pussalā — šīs Ukrainas teritorijas ir "nelikumīgi anektētas", tātad konsulāro palīdzību Latvijas pilsoņiem būs grūti nodrošināt. Sakarā ar saspringto situāciju ĀM aicina atturēties no braucieniem arī uz Lugansku un Doņecku.

Iepriekš vēstīts, ka starptautiskā festivāla "Cirka nākotne" paziņoja, ka tajā piedalīsies arī mākslinieki no Latvijas: 22 gadus vecā žonglētāja Darja Makarova no Rīgas, 13 gadus vecais akrobāts Aleksandrs Škods no Salaspils un desmit gadus vecais Maksims Sirmais.

Tradicionālais cirka festivāls notiek Donbasa tautas saliedēšanas humanitārās programmas ietvaros. Šogad tas noritēs no 27. līdz 29. oktobrim. Organizatori aicina piedalīties visus interesentus, tostarp arī Luganskas apgabala iedzīvotājus, kuri dzīvo Ukrainai īslaicīgi pakļautajās teritorijās.

"Šogad ieradīsies liels skaits dalībnieku un viesu no ārzemēm, mums jau pašlaik ir pieteikti divi numuri no Šveices, liels ilūziju numurs no Itālijas. Ieradīsies virves dejotāji un gaisa vingrotāji no Baltkrievijas," — pastāstīja Luganskas cirka direktors Dmitrijs Kasjans.

Viņš pastāstīja, ka festivāla pasākumos Luganskas cirkā uzstāsies arī mākslinieki no Latvijas, Lietuvas un Krievijas, turklāt par to ieinteresējušies Kijevas kontrolēto Donbasa teritoriju pārstāvji.

Atgādināsim, ka iepriekš kļuva zināms: Latvijas Ārlietu ministrija pieprasīja no Starptautiskā bērnu centra "Artek" Krimā vadības informāciju par bērniem, kuri apmeklējuši nometni. Par to telekanāla NTV ēterā pastāstīja "Artek" direktors Aleksejs Kaspržaks. "Protams, to mēs nedarījām," — paziņoja "Artek" pārstāvji, turklāt nometnes vadība ieteica šo valstu varasiestādēm vērsties ar atbilstošu pieprasījumu Krievijas Ārlietu ministrijā.

Ziņu lente
0