Standard&Poor's prognozē strauju ekonomikas izaugsmi Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovLauksaimniecība - galvenā darbības nozare Aizputē
Lauksaimniecība - galvenā darbības nozare Aizputē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aģentūra Standard&Poor's nomainījusi prognozi Latvijas ekonomikai – tā uzskata, ka Latvijā sācies pārliecinošas ekonomiskās izaugsmes periods.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Globālā reitinga aģentūra Standard & Poor's nomainījusi prognozi Latvijas ekonomikai no "stabila" pret "pozitīvu", vēsta rus.lsm.lv.

Aģentūra prognozē strauju ekonomikas izaugsmi Latvijā, uzlabošanos darba tirgū un iedzīvotāju ienākumu pieaugumu.

Viens eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tikai 2% Latvijas iedzīvotāju ir apmierināti ar valsts ekonomiku

Pēc S&P domām, finansiālās izaugsmes temps vidēji sasniegs 4% 2017.-2018. gg.

Privātais patēriņš pieaug algu un reālo ienākumu palielināšanās rezultātā, investīcijas kļūst vērienīgākas, pateicoties eirofondu plūsmas pieaugumam, un stabils āreējais pieprasījums atbalstīs eksporta izaugsmi. Šādos labvēlīgos ekonomiskajos apstākļos 2018. gada nogalē IKP uz vienu iedzīvotāju Latvijā varētu sasniegt gandrīz 17 tūkstošus dolāru (2016. gada nogalē šī summa sastādīja 14,2 tūkst. dolāru), prognozē analītiķi.

Ņemot vērā iedzīvotāju skaita samazināšanos un darbspēka trūkumu, IKP pieaugums kritīsies līdz 3% 2019.-2020.gg., prognozē aģentūra.

Pēc S&P analītiķu domām, Latvijas valdību gaisa svarīgs uzdevums — strukturālo reformu īstenošana, kas spētu palielināt ražošanas atdevi, piemēram, kadru deficīta mīkstināšana dažās profesijās, nestrādājošo iedzīvotāju potenciāla palielināšana, reģionālās darba tirgus nelīdzsvarotības izlīdzināšana, kā arī cīņa pret "pelēko" ekonomiku.

Президент Банка Латвии Илмарс Римшевичс - Sputnik Latvija
Latvijas Bankas vadītājs brīdina par kritisku situāciju ekonomikā

Ja Latvijas ekonomiskā izaugsme apsteigs prognozes, valsts parāds un ārējais parāds turpinās sarukt, un aģentūra varētu atkārtoti izvērtēt reitingu un paaugstināt to tuvākajiem diviem gadiem.

Pētījums, ko augustā publicēja Eurobarometеr, liecina, ka mazāk nekā ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju (22%) uzskata valsts ekonomisko stāvokli par labu — pretēju viedokli pētījuma organizatoriem pauda 74% respondentu.

Kopš pērnā gada Latvijas iedzīvotāju apmierinātība ar valsts ekonomisko stāvokli ir pieaugusi par pieciem procentpunktiem.

Ziņu lente
0