Kremļa roka vai tautas griba: latviešu inteliģence apspriež prezidentu

© Foto : SputnikNepilsoņa pase
Nepilsoņa pase - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts prezidenta ierosinājums automātiski piešķirt pilsonību Latvijas nepilsoņu bērniem, ar troksni izgāzies, taču vētrainas diskusijas vēj joprojām turpinās.

RĪGA, 23. septembris — Sputnik. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis jau ilgu laiku diskutē par nepieciešamību sakārtot jautājumu par pilsonības piešķiršanu nepilsoņu jaundzimušajiem, un šoruden atbilstošais ierosinājums tika iesniegts.

Likumprojekts paredzēja atteikšanos no nepilsoņa statusa piešķiršanas bērniem, kuri piedzims Latvijā pēc 2018. gada 1. jūnija. Vienkāršas aplēses liecina, ka izmaiņas varētu skart 50-80 jaundzimušos gadā. Taču, kā jau bija paredzams, likumprojekts izgāzās — valdošās koalīcijas deputāti nekavējoties paziņoja, ka neatbalstīs valsts vadītāja ierosinājumu,

Kaislības vēl nav norimušās. Piemēram, Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pavēstīja, ka bloks joprojām virzīs ideju par izglītību tikai valsts valodā.

Tomēr lielākā daļa latviešu inteliģences ir sašutusi un nosoda Saeimas lēmumu.

Tiesa, daudziem Raimonda Vējoņa iniciatīva palikusi nesaprotama, piemēram, pazīstamais politologs Jānis Ikstens savā lapā Twitter raksta: "Pagaidām neesmu sastapis skaidrojumu, kāpēc Vējonis metās uz pilsonības ambrazūras. Nav taču pirmo dienu politikā. Versijas?"

​Diskusijai pievienojās liels skaits pazīstamu cilvēku, piemēram, bijušais veselības ministrs Guntis Belēvičs un publiciste Elita Veidemane.

"Tiesībsargs Jansons Juris Satversmes tiesā panāks,kas neizdevās Vejonim Saeimā. Bērniem ir tiesības uz pilsonību," — rakstīja bijušais veselības ministrs Guntis Belēvičs.

​​"Nu taču jābeidz kladzināt par tiem "50 zīdaiņiem"! Skaidrs taču, ka runa patiesībā nav par šo marginālo skaitli," — raksta publiciste Elita Veidemane un skaidro, kāpēc Raimonds Vējonis nācis klajā ar šo iniciatīvu.

Pēc viņas domām, prezidentu pamudinājuši " "izcili" vietējie konsultanti, "komisārs" Muižnieks un paša sirsnīgā labestība, kas tiek neģēlīgi izmantota".

​​"Vējonim tie 50 nepilsoņi pie lampiņas. Viņš vēlas, lai viņu pārvēl. Saeimas vēlēšanas 2018.gada oktobrī, valsts pārvaldē — 2019. gada vasarā. Ko Vējonis darīs, ja nepārvēlēs?" — ir pārliecināts Didzis Dejus.

​​"Ir tāds krievu vārdiņš "dolžok"," — savu versiju izsaka Eduards Bukovskis.

​​"Aizmālēt oligarhu sarunas," — uzskata Māra Krontāle.

​Versija par centieniem nomaskēt desmit gadus vecās oligarhu sarunas Rīdzenes viesnīcā šķiet pārliecinošana daudziem Twitter lietotājiem.

"Kā tur palika ar oligarhu sarunām?? Ak, jā… visi uzrāvās uz akciju "krievi nāk"… katru reizi nostrādā…katru…miziņu nomaina tik…" — ir pārliecināts Ritvars.

​Protams, pieminētas arī Krievijas un Baltkrievijas mācības "Rietumi 2017". Piemēram, Kaspars spriež: "Varbūt komanda no Kremļa paprovocēt nekārtības (sabiedrības plūkšanos) Zapad 2017 laikā…".

​​Tomēr komentētāji izskata arī citas idejas. "Varbūt beidzot kaut kas pēc būtības un pēc sirdsapziņas…..jeb tas Latvju politikā būtu vērtējams kā kaut kas absolūti neiespējams?— ironizē Uģis Gruntmanis.

​"Sociālās aptaujas rāda, ka vairums Latvijas iedzīvotāju nav pret šādu normu, tātad Vējonis pilda tautas gribu. Rozenvalds domā, ka balsojuma zaudētāja ir V (Vienotība — red.piez.)," — izsakās Latvietis Vidējais.

Ziņu lente
0