Latvija pārkāpj vienošanos par radiofrekvenču izmantošanu pie Krievijas robežas

© pixabay.com / terimakasih0Cilveki ar vedtālruņiem
Cilveki ar vedtālruņiem - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pieslēgšanās pie ārvalstu operatora varētu novest pie abonentu neparedzētiem izdevumiem abās robežas pusēs par viesabonēšanas tarifiem.

RĪGA, 22. septembris — Sputnik. Krievijā kopš gada sākuma fiksēti 9 Latvijas sakaru operatoru radiofrekvenču viļņu izmantošanas vienošanās pārkāpumu gadījumi pierobežas teritorijās, vēsta avīze "Kommersant" ar atsauci uz "Roskomnadzor" datiem.

Reģistrētie pārkāpumi attiecas uz koordinācijās vienošanos starp valstu sakaru administrācijām bāzes staciju izvietošanas, to starojuma jaudas un operatoru frekvenču kanālu izmantošanas jautājumos, raksta izdevums. Atklājot pārkāpumu, "Roskomnadzor" Galvenais radiofrekvenču centrs ziņo par to kaimiņvalsts sakaru administrācijai.

LMT - Sputnik Latvija
LMT fiksēja traucējumus mācību laikā un vēlas gūt peļņu no armijas

Kopumā regulators konstatēja šogad 403 ārvalstu operatoru pārkāpumus pierobežas zonās. Visvairāk pārkāpumu, kā arī gadu iepriekš, izdarījuši Somijas un Ķīnas operatori — 197 un 117 attiecīgi. Igaunijas kompānijas pieļāva 38 pārkāpumus, Latvijas — 9, Lietuvas — 6, Baltkrievijas — 12, Ukrainas — 21, Abhāzijas — 3.

Savukārt, Krievijas operatori pārkāpa vienošanos par radiofrekvenču viļņu izmantošanu pierobežas teritorijās 139 reizes.

Kompānijas "Megafon" pārstāve Jūlija Dorohina paskaidroja izdevumam, ka esošās vienošanās paredz ierobežot bāzes staciju starojuma jaudu, un tas bieži vien neļauj sniegt kvalitatīvu pārklājumu pierobežas apdzīvotajām vietām. Kā atzīmēja Dorohina, šāda situācija veidojas abās robežas pusēs, kaut gan arī jaudas palielinājuma gadījumā operatori tehniski viens otram netraucēs. Kompānija jau palūdza ieviest izmaiņas esošajās vienošanās starp kaimiņvalstu sakaru administrācijām, lai uzlabotu sakaru kvalitāti un palielinātu atļauto jaudu operatoru bāzes stacijām no abām pusēm.

Savukārt, "Vimpelkom" paskaidroja, ka sakaru kvalitātes uzlabošanas nolūkos speciālisti šajās vietās dažreiz paaugstina signāla līmeni bāzes stacijās, un mobilo sakaru signāls aiziet uz citu teritoriju. Bāzes stacijas pārklājums var mainīties, atkarībā no laikapstākļiem, zemes virsmas īpašībām vai apbūves izmaiņām, pibilda MTS.

Klēpjdators ar Google tīmekļa vietni - Sputnik Latvija
ES piešķirs 120 miljonus eiro Wi-Fi ierīkošanai

Pēc Telecom Daily ģenerāldirektora Denisa Kuskova vārdiem, pierobežas teritoriju abonentiem no abām pusēm šādi pārkāpumi var draudēt ar pieslēgšanos viesabonēšanas tarifiem.

"Piemēram, Pleskavas apgabalā, var uztvert Igaunijas operatora tīklu, un, ja abonentam nav pieslēgts viesabonēšanas aizliegums, sākas naudas līdzekļu norakstīšana," teica Kuskovs.

Visbiežāk ar šādu situāciju saskaras nezināšanas dēļ lielākoties iebraucēji, piebilda eksperts.    

Ziņu lente
0