Savvaļas dzīvnieki tiek biežāk sabraukti

CC0 / pixabay / Zīme "Uzmanību - savvaļas dzīvnieki"
Zīme Uzmanību - savvaļas dzīvnieki - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo gadu laikā ievērojami pieaudzis lapsu, stirnu un briežu skaits, viņi aktīvāk migrē un biežāk tiek sastapti uz ceļiem, tādēļ arī to notriekšanas draudi ar mašīnu ir pieauguši.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Šogad atlīdzības pieteikumu skaits par automobiļu sadursmēm ar meža dzīvniekiem palielinājies par 7%, vēsta apdrošināšanas kompānija BALTA.

Kaut arī visbiežāk uz autoceļiem vadītāji sastop stirnas, vislielāko materiālo kaitējumu autoīpašniekiem rada lieli meža zvēri — aļņi un brieži. Šogad vidējā atlīdzinājuma apmērs par sadursmi ar stirnu sastāda 1 428 eiro, savukārt ar alni vai briedi 2 930 eiro. Zaudējumi no automobiļa "tikšanās" ar zaķi vai lapsu vidēji sastāda 600 eiro.

Neparasts meža iemītnieks: Zviedrijas iedzīvotājs sastapies ar baltu alni - Sputnik Latvija
Video
Neparasts meža iemītnieks: Zviedrijas iedzīvotājs sastapies ar baltu alni

Saskaņā ar apdrošināšanas kompānijas informāciju, sadursmes ar dzīvniekiem biežāk notiek gada tumšajos mēnešos — oktobrī, novembrī un decembrī.

"Sākoties rudenim, dienas kļūst īsākas, un krēsla iestājas jau krietni ātrāk. Līdz ar to autovadītājiem jābūt īpaši piesardzīgiem — no pieredzes redzam, ka pieteikto atlīdzību skaits par sadursmēm ar dzīvniekiem šajā laikā pat trīskāršojas. Turklāt jāatceras, ka meža dzīvnieki ir neprognozējami, un sadursmēs var tikt ne tikai spēcīgi bojāts transportlīdzeklis, bet ciest arī pats autovadītājs un pasažieri," saka Ingus Savickis, BALTA Atlīdzību direktors.

Savukārt zoologs Ingmārs Līdaka uzskata, ka bīstamais laiks jau ir pienācis:

"Bīstamākais periods uz ceļiem ir šobrīd, sākot jau no augusta vidus. Bet, ja es teiktu, ka ir mēneši, kad bīstamības iespēja sadursmēm ar dzīvniekiem ir mazāka, tas nebūtu korekti. Piemēram, ziemā varbūt dzīvnieku uz ceļiem ir mazāk, bet bremzēšanas iespējas ir ierobežotas, līdz ar to sadursmju iespējamība ir augstāka. Savukārt vasarā dzīvnieki savus mazuļus pieskata rūpīgāk, ilgi ir gaišs, ceļu apstākļi un redzamība ir labāka, turklāt tumšajā laikā autovadītājiem jābrauc salīdzinoši mazāk."

Хорек - Sputnik Latvija
airBaltic reisa laikā sesks saplosīja jūras cūciņu

Līdaka paskaidroja, ka dzīvnieki iziet uz ceļa vairāku iemeslu dēļ — nepieciešamība pārvietoties pa savu teritoriju, kuru šķērso ceļš, labāku dzīves apstākļu meklējumi dzīvnieku blīvuma dēļ konkrētā apkaimē. Pēdējo gadu laikā ievērojami pieaudzis lapsu, stirnu un briežu skaits, viņi aktīvāk migrē un biežāk tiek sastapti uz ceļiem. Diemžēl, ceļš — tā ir arī barības ieguves vieta: notriektas vardes, peles, kukaiņi, zimē, kad ceļiem uzber virsū sāli, brieži un stirnas nāk to laizīt.

Lai izvairītos no sadursmes ar meža dzīvniekiem, vadītājiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem:

  • ceļa posmos, kur ceļazīmes norāda par iespējamu meža dzīvnieku klātbūtni, ieteicams samazināt braukšanas ātrumu;
  • vietās, kur ceļa malas nav izpļautas vai tās ir aizaugušas ar krūmiem, iespējas pamanīt ceļam tuvojošos dzīvniekus samazinās;
  • īpaši bīstamas ir vietas, kur lauki robežojas ar mežiem, jo tieši tur ir dzīvnieku galvenie migrāciju ceļi;
  • diennakts bīstamākā daļa ir krēslas iestāšanās un rītausmas laiks, kad dzīvnieku pārvietošanās aktivitāte ir vislielākā, un redzamība uz ceļa strauji mainās. Tāpēc autovadītājiem tieši šajās diennakts stundās visvairāk būtu jāpiedomā pie braukšanas ātruma izvēles;
  • ja pār ceļu pārskrien viens dzīvnieks (īpaši stirna, briedis, alnis un mežacūka), tad ļoti iespējams, ka tā ir tikai daļa no dzīvnieku bara vai grupas, un var sekot arī citi. Turklāt briežu un mežacūku barā dzīvnieku skaits var pārsniegt pat desmit dažāda vecuma īpatņus;
  • pamanot alni, būt īpaši modriem — šis ir visneprognozējamākais dzīvnieks uz ceļa;
  • ja ir iespēja nobremzēt, ir jābremzē, un jāgaida, kad dzīvnieks noiet no ceļa.

Saskaņā ar likumdošanu, neatkarīgi no tā, vai notikusi sadursme ar meža zvēru vai ar mājdzīvnieku, par notikušo ir jāziņo policijai pa tālruni 112 un atstāt notikuma vietu nedrīkst. Policija paziņos par notikušo atbildīgajiem dienestiem, kuri nepieciešamības gadījumā sniegs palīdzību dzīvniekam. Ja automašīnai ir KASKO polise, pēc sadursmes ar dzīvnieku un informācijas nodošanas ceļu policijai nekavējoties jāsazinās ar savu apdrošinātāju.    

Ziņu lente
0