Liegums izmantot Kaspersky Lab: Latvija varētu sekot ASV piemēram

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasVīruss-šantāžists uzbrucis kompāniju IT sistēmām dažādās valstīs
Vīruss-šantāžists uzbrucis kompāniju IT sistēmām dažādās valstīs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā apvienība lūgusi Valsts kanceleju sniegt informāciju, vai valsts struktūrās tiek izmantoti Krievijas uzņēmuma Kaspersky Lab pakalpojumi un produkti.

RĪGA, 16. septembris — Sputnik. Sekojot ASV Iekšējās drošības ministrijas pēdās, Latvija sākusi pārdomāt Kaspersky Lab programmu un pakalpojumu ekspluatācijas drošību.

Iepriekš ASV Iekšējās drošības ministrija deva rīkojumu visām federālajām iestādēm izbeigt Kaspersky Lab programmu lietošanu, jo raizējas par to, ka tām varētu piekļūt Krievijas dienesti. 

ASV bruņoto spēku karavīri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politico paziņojis, ka "Krievijas propaganda" iznīcina ASV armiju

Mēneša laikā iestādēm jāiesniedz atskaites par "Kasperska" programmu esamību, pēc diviem mēnešiem — plāns pārejai pie citām programmām, bet trīs mēnešu laikā jāsāk īstenot plāni ar mērķi atteikties no kompānijas "Kasperska laboratorija" produkcijas.

"Ministrija ir noraizējusies par dažu "Kasperska" pārstāvju sakariem ar Krievijas izlūkdienestiem un citām valdības struktūrām, kā arī par Krievijas tiesisko normu, kas ļauj Krievijas izlūkdienestiem pieprasīt vai likt "Kasperskim" sniegt atbalstu un pārtvert ar Krievijas tīklu starpniecību notiekošo saziņu," — apgalvots paziņojumā.

Pēc ASV valdības domām, Kaspersky Lab produktus iespējams izmantot ar mērķi kaitēt ASV nacionālaja drošībai. Tomēr nekādi pierādījumi šiem apgalvojumiem nav sniegti.

Kaspersky Lab pārstāvji minētās aizdomas noliedza. Kompānija uzsvēra, ka nekad nav sniegusi un nesniegs atbalstu nevienas valsts valdībai kiberspiegošanas mēģinājumiem vai agresīvai darbībai kibertelpā.

Nacionālā kiberdrošība

Latvijā Kaspersky Lab programmatūra ir plaši izplatīta, tāpēc jautājumu par tās tālāku izmantošanu plānots apspriest Informācijas tehnoloģiju drošības padomē.

Izrādījies, ka konkrēta produkt iepirkumu un izmantošanas aizliegums nav tik vienkāršs.

Kompānijas Cert.lv vadītāja vietnieks Varis Teivāns kādā intervijā pastāstīja, ka viņa rīcībā nav faktu, kas apliecinātu Kaspersky Lab produktu bīstamību, taču jāsaprot, ka ASV šajā ziņā ir savi apsvērumi.

Edgars Rinkēvičs - Sputnik Latvija
Rinkēvičs biedē Eiropu ar slepeniem Krievijas kiberuzbrukumiem

Bažas Kaspersky Lab jautājumā pauda arī Nacionālās apvienības pārstāvji — viņi paziņoja, ka jau 21. augustā vērsušies Valsts kancelejā ar prasību iesniegt informāciju par to, kā valsts struktūras izmanto Kaspersky Lab pakalpojumus un produktus.

Nacionālā apvienība norāda: "Pēdējo mēnešu laikā publiskajā telpā nonākušie arvien spēcīgākie pierādījumi par starptautiskā kiberdrošības uzņēmuma "Kaspersky Lab" saistību ar Krievijas Federālo drošības dienestu — fakts, kas licis ASV valdībai lemt par aizliegumu federālajām iestādēm iegādāties Krievijas uzņēmuma "Kaspersky Lab" produktus — liek aizdomāties arī par Latvijas valsts institūciju pasargātību no šādiem riskiem.

Šī iemesla dēļ Nacionālās apvienības pārstāvji lūdz Valsts kancelejas atbildi jautājumā par to, vai Latvijas valsts struktūras izmanto Kaspersky Lab programmatūru, un kādas programas tiek izmantotas šajā gadījumā.

Tāpat Valsts kancelejai jāatbild, vai Latvijā pastāv struktūra, kas spētu ātri reaģēt uz kiberuzbrukumiem, kā arī nodrošināt operatīvu rīcību un izziņošanu kiberuzbrukumu gadījumā, lai potenciāli pasargātu gan privātā, gan publiskā sektora interneta lietotājus. Pie tam NA interesējas, vai plānots šādu struktūru izveidot, ja tādas nav.

Ziņu lente
0