Bērniem par prieku: vizīte pie stomatologa tiek atlikta uz gadiem

© pexelsBērns pie zobārsta
Bērns pie zobārsta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vecāki nejauši atklājuši, ka vizīti pie bezmaksas stomatologa, kas paredzēta visiem Latvijas bērniem līdz 18 gadu vecumam, nāksies gaidīt divus gadus.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. Visiem Latvijas bērniem vecumā līdz 18 gadiem ir paredzēti bezmaksas medicīniskie pakalpojumi medicīnas iestādēs, kuras noslēgušas līgumu ar Nacionālo veselības dienestu, taču, kā noskaidrojies, gaidīt rindā vizīti pie ārsta nākas vairākus gadus, vēsta baltnews.lv.

Nesen Twitter parādījās kādas sašutušas māmiņas paziņojums, kura bija nolēmusi pierakstīt bērnu pie zobārsta Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūtā, taču atklāja, ka pirmo pieņemšanu nāksies gaidīt ļoti ilgi.

"Tikko zvanīju uz Stomatoloģijas institūtu, gribēju pierakstīt bērnu uz 1.vizīti.Tā smējusies sen nebiju! Rinda uz bezmaksas vizīti — 1.5-2 GADI!" raksta sieviete.

​Atbildēs uz šo paziņojumu sekoja komentāri ar rekomendācijām vērsties pieticīgākās klīnikās vai arī vispār negaidīt nekādas dāvanas no valsts, un iet pie privāta ārsta un saņemt pie viņa pakalpojumus par naudu.

Medmāsa sagatavo injekciju - Sputnik Latvija
Epidemiologi fiksējuši A hepatīta uzliesmojumu Eiropā

Stradiņa Stomatoloģijas institūta pārstāve Ieva Lielmane apstiprināja, ka pirmo vizīti pie bērna stomatologa patiešām nāksies gaidīt 550 dienas. Tik garo gaidīšanas laiku Lielmane paskaidroja ar to, ka liela daļa pacientu vēlas nokļūt tieši viņu klīnikā, nevis kādā citā, kura noslēgusi līgumu ar Nacionālo veselības dienestu.

Lai negaidītu tik ilgi, Lielmane ieteica apskatīties klīniku sarakstu, kuras sniedz bezmaksas pakalpojumus, portālā rindapiearsta.lv un pamēģināt pierakstīties kādā no tām.

Vienīgā iespēja nokļūt uz pieņemšanu Stomatoloģijas institūtā bez pieraksta ir ierasties klīnikā ar asām zobu sāpēm. Ja gadījums būs ārkārtējs, tad pacientu bezmaksas, rindas kārtībā pieņems dežūrārsts.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra pētījuma rezultātiem, tikai 23% Latvijas iedzīvotāju, lielākoties vecumā no 15 līdz 24 gadiem, ir visi pastāvīgie zobi. Zināms arī, ka laimīgie pilna zobu komplekta īpašnieki ir 25% vīriešu un 22% sieviešu. 

Ziņu lente
0