Politika

Tolmačovs: pilsonības jautājumā Nacionālā apvienība līdzinās vampīram

© Sputnik / Sergey MelkonovNepilsoņa pase
Nepilsoņa pase - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai" – vienīgais un galvenais prezidenta Vējoņa iniciatīvas pretinieks par nepilsoņa statusa atcelšanu jaundzimušajiem Latvijā.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Nacionālā apvienība, provocējot pastāvīgu konfliktu Latvijas sabiedrībā, izturas kā vampīrs, kuram nepieciešamas jaunas asinis izdzīvošanai, paziņoja RIA Novosti Latvijas Krievu savienības (LKS) loceklis, bijušais Saeimas deputāts Andrejs Tolmačovs.

Aizvakar Nacionālā apvienība "Visu Latvijai" paziņoja, ka noteiks veto Vējoņa iniciatīvai par automātisku pilsonības piešķiršanu visiem Latvijas bērniem. Atteikums atbalstīt prezidenta piedāvājumu liecina, ka šim politiskajam spēkam ir izdevīgi saglabāt konfrontāciju sabiedrībā, atzīmēja Tolmačovs.

Грустное одиночество детства - Sputnik Latvija
Politika
Koalīcijā nobloķēja iniciatīvu par pilsonības piešķiršanu visiem bērniem

"Mūsu prezidentam, kā mēs redzam, ir mazāka ietekme valstī nekā mazākajai Saeimas koalīcijas frakcijai. Šis lēmums neko nerisina praktiskajā aspektā, taču tas būtu labās gribas žests attiecībā pret nepilsoņiem. Tas kļūtu par simbolu, par labu zīmi. Taču tieši pret šādu simbolismu iestājas Nacionālā apvienība "Visu Latvijai". Viņiem ir nepieciešams pastāvīgs konflikts sabiedrībā. Viņi eksistē uz tā rēķina — kā vampīri, kuriem nepieciešamas asinis izdzīvošanai," — teica Tolmačovs.

Iepriekš Vējonis paziņoja par nepieciešamību pieņemt lēmumu, kas ļautu automātiski reģistrēt Latvijas pilsonībā nepilsoņu ģimenēs dzimušos bērnus. Vakar valsts vadītājs nosūtīja likumprojektu izskatīšanai Saeimā. Pēc Vējoņa pārliecības, likuma pieņemšana sekmēs saliedētas, uz kopējām vērtībām orientētas Latvijas sabiedrības veidošanos. Izmaiņas skars apmēram 50-80 jaundzimušos gadā. 2016. gadā nepilsoņa statusu saņēmuši 52 zīdaiņi.

Nepilsoņa pase - Sputnik Latvija
Tiesībsardze: nepilsoņu problēmu var atrisināt tikai ar varas maiņu

Latvijā dzīvo mazāk kā divi miljoni cilvēku. Viņu vidū aptuveni 250 tūkstoši ir nepilsoņi — bijušie PSRS pilsoņi, kuri pēc Latvijas neatkarības iegūšanas palika valstī, taču kuru priekšteči nav dzīvojuši republikā pirms 1940. gada. Šobrīd, lai iegūtu pilsonību jaundzimušajam bērnam, vecākiem-nepilsoņiem ir jāiesniedz iesniegums ar atbilstošu lūgumu. Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kas reģistrē jaundzimušos nepilsoņus.

Saskaņā ar nesen SKDS Sabiedriskā viedokļa pētījuma centra veikto aptauju, trīs ceturtdaļas iedzīvotāju atbalsta automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem.

Ziņu lente
0