Politika

Opozīcija uzrakstījusi sūdzību par valodas likuma pārkāpumiem krievu skolās

© Sputnik / Sergey MelkonovValsts valodas centrs
Valsts valodas centrs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā konservatīvā partija Rīgas domē cīnās par valsts valodas likuma ievērošanu – VVC saņemts signāls no Sanda Riekstiņa par pārkāpumiem Rīgas 60. vidusskolā.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Rīgas domes deputāts no Jaunās konservatīvās partijas Sandis Riekstiņš publicējis sociālajā tīklā Twitter sava partijas biedra, frakcijas līdera Jāņa Bordāna oficiālo vēstuli, kurā tas sūta signālu Valsts valodas centram (VVC): vēl vienā Latvijas galvaspilsētas krievu skolā tiek ignorētas valsts valodas likuma prasības.

"Valsts valodas centra direktoram Mārim Baltiņam

Par Rīgas 60. vidusskolas direktores Natālijas Djakovas rīcību.

Meitene - Sputnik Latvija
Valsts valodas centrs: ārvalstu studentiem ir jāprot latviešu valoda

Vēlos darīt Jums zināmu, ka Jaunās konservatīvās partijas Rīgas domes frakcijas rīcībā ir nonācis Rīgas 60. vidusskolas 2017. gada 9. maija pedagoģiskās sēdes, kuru vada skolas direktore Natālija Djakova, balss ieraksts, kurā dzirdams, ka visa šī sēde norit krievu valodā bez tulkojuma valsts valodā.

Tāpat mūsu rīcībā ir atsevišķi video ierakstu fragmenti no Rīgas 60. vidusskolas svinīgā pasākuma 2017. gada 1. septembrī plkst. 9:00. Arī šajos video ierakstos ir redzams, ka svinīgajā pasākumā, kas norit skolas priekšpagalmā un tātad ir dzirdams arī uz Vaidavas ielas, netiek nodrošināts pilnvērtīgs uzrunu un priekšnesumu tulkojums valsts valodā, kā arī brīžiem vispār netiek nodrošināts tulkojums valsts valodā."

Tālāk vēstulē VVC direktoram tiek atgādināts par valsts valodas likuma pantu, kurš liek valsts un pašvaldību iestādēm un uzņēmumiem veikt sēdes un citas darba sanāksmes valsts valodā.

Ņemot vērā, ka Rīgas 60. vidusskola ir pašvaldības iestāde, Rīgas domes Jaunās konservatīvās partijas frakcija, kuru galveno spēku veido bijušie Nacionālās apvienības deputāti, lūdz izvērtēt skolas direktora rīcību un apzinātu valsts valodas normu ignorēšanu. Tiek pievienota arī USB zibatmiņas karte ar ierakstiem kā pārkāpuma pierādījums.

Kesko senukai - Sputnik Latvija
Tirdzniecības centrs Rīgā konsekventi pārkāpj valodas likumu

Atzīmēsim, ka Jānis Bordāns bijis tieslietu ministrs no Nacionālās apvienības.

Tāpat atgādināsim, ka tas ir nebūt ne pirmais represiju gadījums attiecībā pret krievu skolu vadību par latviešu valodas neizmantošanu. Tā, jūnijā VVC sastādīja protokolu uz Liepājas 12. vidusskolas direktora vārda Valērijam Episkoposovam par to, ka 9. klašu izlaidumā netika nodrošināts tulkojums.

Un vēl maijā pirms izlaidumu tuvošanās Latvijas skolās VVC atgādināja, ka visiem pasākumiem valsts mācību iestādēs ir jānorit valsts valodā.

VVC inspektori veica pārbaudes 16 izglītības iestādēs, kā rezultātā izrādījās, ka piecās no tām netika nodrošināts tulkojums valsts valodā.

Ziņu lente
0