Aizsardzības ministra padomnieks atlaists par "sava" uzņēmuma atbalstīšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр обороны Латвии Раймондс Бергманис
Министр обороны Латвии Раймондс Бергманис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šī gada maijā aizsardzības ministra padomnieks Jānis Zablovskis pastāstīja par liela mēroga bruņojuma izstādi Kanādā tikai vienam uzņēmumam, savukārt neilgi pirms tam šis uzņēmums pārskaitījis viņa partijai 24 tūkstošus eiro.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis atstādināja no amata savu padomnieku nodrošinājuma jautājumos Jāni Zablovski par aizdomām konkrēta uzņēmuma interešu lobēšanā, paziņoja LTV raidījums De facto.

"Ņemot vērā saņemto un pārbaudīto informāciju, kas attiecas uz Jāņa Zablovska rīcību, pildot darba pienākumus, esmu pieņēmis lēmumu no 8. septembra pārtraukt darba līgumu ar šo padomnieku," — paziņoja Bergmanis.

Granātšāvējs Carl Gustaf AB - Sputnik Latvija
Latvija slepeni iegādājās prettanku ieroci Zviedrijā

De facto pastāstīja, ka maijā Zablovskis apmeklēja aizsardzības un drošības izstādi CANSEC Kanādā. Kopā ar viņu bija armijas pārstāvis, jaunas militārais atašejs Kanādā, kā arī uzņēmuma Belss pārstāvis, kurš ir regulārs Latvijas armijas iepirkumu dalībnieks.

Zabloska uzdevumos bija mudināt Latvijas komersantus piedalīties savstarpējās piegādēs armijas vajadzībām. Patiesībā viņš pat neinformēja Latvijas Drošības un aizsardzības federāciju par izstādi Kanādā. Tas izraisīja jautājumus citu uzņēmumu pārstāvjiem.

"Diemžēl mēs par šādu iespēju deleģēt savu cilvēku uzzinājām post factum, un tas, ko mēs šobrīd esam pārskatījuši, ir šī te informācijas apmaiņa par šādām vizītēm, jo arī mums šī vienošanās par sadarbību paredz, ka mums ir iespējas piedalīties tai skaitā vadības līmeņa vizītē, bet līdz šim tāda iespēja nav bijusi. Un šī informācijas aprite ir jānostiprina. Lai nebūtu situācija, ka ir šī situācija, ka ir šie jautājumi no uzņēmumiem, ka vienam  ir bijusi iespēja un citiem nav bijusi iespēja," — paudusi Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle.

Солдат Латвии в строю на параде Национальных вооруженных сил - Sputnik Latvija
Publicēts pasaules spēcīgāko armiju reitings: TOP 100 Latvijas nav

Belss uzņēmuma īpašnieks Tālis Ziediņš neuzskata, ka rīkojies nepareizi, ierazdamies izstādē.

"Šī piepūle, kas bija saistīta ar Kanādu, mums viņa ir veiksmīga, jo mēs esam šobrīd dabūjuši  300 000 eiro pasūtījumu, ko finansē Kanādas armija," — teica viņš.

Uzņēmējs neslēpj, ka izejot stendus kopā ar oficiālo delegāciju, var iegūt papildus uzmanību un uzticību. "Uzņēmējam tas nozīmē to, ka ir vieglāk atgriezties pie stenda un sākt praktiskas sarunas, konkrētāk. Jo tad otra puse redz, ka esam uzticams partneris, kas ir kopā ar Aizsardzības ministriju vai Ārlietu ministriju no Latvijas," — teica Ziediņš. Zablovskis nespēja paskaidrot, kādēļ iespēja apmeklēt izstādi Kanādā bijusi tikai vienam uzņēmumam.

155-мм гаубица M777 - Sputnik Latvija
Latvijas armija bez haubicēm nepaliks

Raidījums tāpat pievērsa uzmanību tam, ka Zablovskis saņēma uzaicinājumu Kanādā maija beigās, savukārt aprīļa beigās uzņēmuma Belss īpašnieks ziedoja 24 tūkstošus 900 eiro Latvijas Zaļajai partijai (LZP), kuras loceklis ir Zablovskis, un Zaļo un zemnieku sabiedrībai (ZZS).

"ZZS un LZP ir tā partija, kas ir pamainījusi situāciju un šobrīd Latvijas uzņēmēji ir iesaistīti militāro piegāžu un lielo projektu realizācijas ķēdēs," — skaidro ziedojuma lēmumu Ziediņš.

LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars noliedz, ka lobējis Zablovska norīkošanu šajā amatā.

Ziņu lente
0