Politika

Kā Latvijas pilsētās sadzīvo "Saskaņa" un ZZS

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iespējams, "Saskaņai" uz ZZS būs paredzēts sadarboties nākamajā Saeimā, un politisko kolīziju novērojumi vietējās pašvaldībās ļauj izteikt minējumu, cik veiksmīga būs šāda koalīcija.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Eksperti runā tieši par to, ka "Saskaņa" zaudējusi varu Daugavpilī Zaļo un zemnieku savienības rīcības dēļ, savukārt šo abu partiju koalīcija Jūrmalas domē liekas pietiekami saliedēta.

Nesaskaņas Daugavpilī

Konfliktā, kura dēļ Andrejs Elksniņš tika noņemts no Daugavpils mēra amata, vainīga ne tikai vietējo politiķu raksturu nesaskaņas, bet arī Daugavpils partiju sakari  ar valsts mēroga partijām Rīgā, raksta Neatkarīgajā Rīta Avīzē Māris Krautmanis.

Андрей Элксниньш - Sputnik Latvija
Elksniņš atstādināts no Daugavpils mēra amata

Latgales partija, kuru vada bijušais pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis — būtībā, "Vienotības" pavadonis, savukārt Eigims kādreiz bijis Saeimas ZZS frakcijas deputāts un neizbeidza sakarus ar partijas biedriem. Tas, ka viņš gāja vēlēšanās "Mūsu partijas" sastāvā, tiek skaidrots ar to, ka viņam nav pa ceļam ar dažiem Daugavpils "zaļajiem zemniekiem", savukārt ar augstāko ZZS vadību viņš gan ir draugos.

Valdība un Saeima grasās piešķirt Latgales attīstībai ap 100 miljoniem eiro. Pēc Krautmaņa versijas, "Vienotība" un ZZS sazvērējušās tādēļ, lai šī nauda nenonāktu "Saskaņas" rokās.

Politologs Filips Rajevskis arī izsaka minējumu, ka pēkšņais koalīcijas sabrukums Daugavpilī notika ar ZZS atbalstu.

"Eigims operatīvi izdarīja savu izvēli. Taču, no otras puses, redzot, cik efektīvi strādā Zaļo uz zemnieku savienība, kura atrodas ļoti ciešos sakaros ar Eigima kungu, kļūst acīmredzams tas, ka viņus interesējošos jautājumus viņi risina ātri," uzsvēra viņš.

ZZS parlamenta frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis apstiprināja, ka dažas nedēļas pirms Daugavpils varas apvērsuma notika tikšanās, kurā piedalījās viņš, ZZS valdes loceklis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Eigims un Lāčplēsis. Tikšanās iniciatori bija pēdējie abi.

Tukša klase - Sputnik Latvija
"Vienotība" zaudē reģionālās nodaļas

Viņš atzīmēja, ka runa nebija par varas maiņu Daugavpilī, taču, iespējams, ka Eigims un Lāčplēsis kaut ko apsprieda savā starpā.

Mierīga līdzāspastāvēšana Jūrmalā

Pirmās simts dienas pēc pašvaldību vēlēšanās Jūrmalas domē, kur ZZS izveidoja koalīciju ar "Saskaņu", bijušas attiecīgi mierīgas, raksta LSM.lv.

Pirms vēlēšanām daudzi pilsētas pašvaldības deputāti paziņoja, ka nevēlas strādāt vienā koalīcijā ar Gati Truksni, kurš neilgi pirms tam izrādījies saistīts ar krimināllietu par nelikumīgu partijas finansēšanu un tika noņemts no mēra amata.

Politologi šaubījās, gan par to, ka Truksnis pretendēs uz mēra krēslu trešo reizi, gan par to, ka to viņam ļaus izdarīt opozīcijas deputāti.

Sadarbība ar "Saskaņu" likās īpaši maz iespējama — pērnā gada novembrī no mēra amata noņemtais Truksnis varēja atgriezties pie varas tikai pateicoties "Saskaņas" deputātes Karinas Siņkēvičas balsojumam, kuru tā dēļ izslēdza no partijas (Siņkēviča pārgāja uz ZZS, taču pēdējo vēlēšanu laikā neieguva pietiekami daudz balsu skaitu iekļūšanai domē).

Министр экономики Латвии Арвилс Ашераденс - Sputnik Latvija
Ievēlēts jauns partijas "Vienotība"vadītājs

Neskatoties uz to, pēdējo mēra vēlēšanu laikā Truksnis ieguva deviņas balsis no piecpadsmit — sešas no savas partijas un trīs no "Saskaņas". "Saskaņas" frakcijas vadītājs Ņikita Ņikiforovs kļuva par vicemēru.

Opozicionāri vaino Truksni par nevēlēšanos sadarbotis un par komunikācijas neesamību ar citām partijām, taču Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija lika viņam iekļaut opozīciju Jūrmalas domes komitejās. Taču mērs un vicemērs, liekas, sadzīvo neslikti, kaut arī viņu ofisi atrodas dažādos mērijas stāvos.

Jūrmalas uzņēmēja Sandra Baļča uzskata, ka šāda ZZS un "Saskaņas" simbioze ir mēģinājums noskaidrot vēlētāju noskaņojumu pirms parlamenta vēlēšanām. Jo politologi neizslēdz, ka jaunajā saeimā paliks tikai divas lielas frakcijas — "Saskaņa" un ZZS.    

Ziņu lente
0