Jauni sodi: līdz 7 tūkstošiem eiro par sarkano zvaigzni vai svastiku

© Sputnik / Sergey Melkonovpadomju simbolika
padomju simbolika - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sabiedriskajos pasākumos Latvijā aizlieguši izmantot mikrofonus, svastikas, sirpi un āmuru ar piecstaru zvaigzni, kā arī ierasties ķiverē vai bruņu vestē.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Tieslietu ministrija nolēmusi vēl vairāk pasargāt Latvijā notiekošos sabiedriskos pasākumus un nepieļaut to norises laikā provokācijas un terorisma draudus.

Jaunie grozījumi, par kuriem detalizēti tiek stāstīts Tieslietu ministrijas mājas lapā, izskatās kā sava veida cenrādis, kurš nosaka soda apmērus par visiem iespējamiem pārkāpumu veidiem, kuri var notikt sabiedriskos pasākumos.

Майка с гербом СССР - Sputnik Latvija
Lietuvā Latvijas iedzīvotājam izrakstīja sodu par padomju simboliku

Tā, piemēram, par iepriekš nepaziņotas pulcēšanās, gājiena vai piketu fiziska persona var tikt sodīta ar 70 soda vienībām, juridiska persona ar 580 soda vienībām. "Naudas soda vienība" — tāda ir jaunā Latvijas likumdošanas terminoloģija — ir vienāda ar 5 eiro. Attiecīgi, maksimālais sods par šāda veida pārkāpumu sastāda 350 eiro fiziskajām un 2 900 eiro juridiskajām personām.

Bargi sodi draud arī tiem, kurš vēlēsies pasākumā izmantot padomju vai nacistu karogus, ģerboņus vai himnas: līdz 700 eiro fiziskajām un līdz 7 100 eiro juridiskajām personām. Starp citu, grozījumi precizē jēdzienu "padomju simbolika" — ar to tiek domāts sirpis un āmurs ar piecstaru zvaigzni.

Par tādu pašu summu var tikt sodīti tie, kuri izmantos sapulcēs megafonus, mikrofonus un citus skaņu pastiprinošas ierīces, ja tas netika noteikts likumā paredzētajā kārtībā.

Tāpat pasākuma norises laikā aizliegts slēpt savu seju zem maskas un valkāt pasīvus aizsardzības līdzekļus (piemēram, ķiveri vai bruņu vesti). Sods tiks piemērots tādā pašā apmērā: līdz 700 eiro fiziskajām un līdz 7 100 eiro juridiskajām personām.

Paredzēts sods arī par nepilngadīgo iesaistīšanu nesankcionētās sapulcēs, gājienos un piketos.    

Ziņu lente
0