Neesi samaksājis nodokļus? Gatavo 100 tūkstošus

© pixabayМолоток судьи
Молоток судьи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienests uzskata, ka 100 tūkstošu eiro sods palīdzēs cilvēkiem "finansiāli izjust" savu vainu par nesamaksātajiem nodokļiem.

RĪGA, 4. septembris – Sputnik. VID plāno paaugstināt sodu par izvairīšanos no nodokļu samaksas līdz 100 tūkstošiem eiro, pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja Ilze Cīrule avīzes Neatkarīgā Rīta Avīze intervijā.

VID ēka - Sputnik Latvija
Cīrule plāno padarīt VID par uzņēmēju sadarbības partneri

Cīrule paziņoja, ka administratīvie sodi, kuri pašlaik tiek piemēroti tīšas ienākumu slēpšanas un nodokļu nemaksāšanas gadījumos, reti sasniedz pat 3 tūkstošus eiro. Šādu sodu var saņemt, piemēram, par iejaukšanos kases aparāta darbā.

Tāpat par finanšu mahinācijām, lai izvairītos no nodokļu samaksas, uzņēmēju visbiežāk soda, izrakstot viņam rīkojumu ar prasību par saimnieciskās darbības apturēšanu vai arī piespiedu kārtā izslēdz viņu no PVN (pievienotās vērtības nodokļa) nodokļu uzskaites reģistra.

Taču ar šīm pasākumiem nepietiek, cena par nodokļu nemaksāšanu ir pārāk zema, uzskata VID vadītāja.

Pēc Cīrules teiktā, cilvēki aktīvāk reaģētu uz bargākiem sodiem. Būtu vērts ieviest ievērojamus sodus – līdz 100 tūkstošiem eiro. Tad cilvēki izjustu to finansiāli. 

Iepriekš VID vadītāja jau bija paziņojusi, ka visgrūtāk ir cīnīties ar krāpniecību nodokļu jomā. Pēc viņas vārdiem sabiedrība uzskata nodokļu nemaksāšanu par absolūti normālu praksi. Viņa aicināja pilsoņus atteikties no "melnajām" aplokšņu algām, kā arī no pirkumu veikšanas bez kases čekiem.

Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ilze Cīrule sniegusi komentārus par reformām VID

Lai padarītu valsts ekonomiku caurspīdīgāku, Saeimas budžeta un nodokļu komisija iepriekš apstiprinājusi grozījumus likumā "Par nodokļiem un nodevām". Šie grozījumi, sākot ar 2018. gada 1. janvāri, liks bankām un citām finanšu iestādēm katru gadu sniegt VID datus par klientiem, kuru gada kontu apgrozījums pārsniedz 15 tūkstošus eiro.

Šādi jaunievedumi likumā tiešā veidā aicina apkarot "aplokšņu" algas, kad darbinieks oficiāli saņem minimālo darba algu, savukārt pārējo naudu viņam izsniedz uz rokām.

Neskatoties uz to, šī gada jūnija sākumā kopējais nodokļu parāds Latvijā sasniedza 1,4 miljardus eiro.

Ziņu lente
0