Tiek gatavoti smagi sodi par Valodas likuma pārkāpumiem

© Sputnik / Sergey MelkonovУчебник латышского языка
Учебник латышского языка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā apvienība ierosina atlaist mērus, kuri pārkāpj valsts valodas likumu un sodīt tos, kuri pastkastītēs met bukletus un sludinājumus krievu valodā.

RĪGA, 1. septembris – Sputnik. Nākamnedēļ, tūlīt pēc deputātu vasaras brīvdienām Saeimas komisija izskatīs Nacionālās apvienības piedāvātos Valodas likuma grozījumus, raksta avīze "Segodņa".

Iespēja izrēķināties ar mēru un darba devēju

Grozījumi paredz būtisku soda naudas palielināšanos par dažādiem Valodas likuma pārkāpumiem, ko pieļāvušas juridiskas personas un darba devēji.

Meitene - Sputnik Latvija
Valsts valodas centrs: ārvalstu studentiem ir jāprot latviešu valoda

Piemēram, patlaban situācijā, ja darba devējs noslēdzis līgumu ar darbinieku, kura valsts valodas zināšanas nav pietiekamas darba pienākumu izpildei, vai darbinieks nav uzrādījis valodas prasmes apliecību, pirmajā reizē soda nauda sastāda 140-350 eiro. Par atkārtotu līdzīga rakstura pārkāpumu fiziskai personai tiek piespriests sods 280-700 eiro apmērā, bet darba devējam (kā juridiskai personai) – līdz 1040 eiro. Savukārt nacionālisti iesaka jau par pirmo pārkāpumu sodīt fizisku personu ar naudas sodu līdz 700 eiro apmērā, bet juridisku personu – līdz 5000 eiro apmērā.

Par latviešu valodas neizmantošanu dienesta pienākumu pildīšanai atbilstošā apmērā Nacionālā bloka deputāti iesaka piespriest sodu līdz 700 eiro apmērā. Pie tam, ja šādu pārkāpumu atkārtoti pieļauj amatpersona, "TB–Visu Latvijai!" uzskata, ka šāds ierēdnis jāatstādina no amata. Turklāt šādas sankcijas iespējams attiecināt pat uz cilvēkiem, kas ieņem vēlētu amatu, piemēram, uz pilsētas mēru.

Eksperti no Waffen SS

Taču absurdākais ir grozījums, kas ļauj sodīt fiziskas un juridiskas personas, kuras izplata bukletus, reklāmas materiālus un līdzīgu drukāto produkciju svešvalodās bez klienta atbilstoša lūguma.

Valsts valodas centrs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Cīņa par latviešu valodu jaunā līmenī: VVC izstrādās mobilo aplikāciju sūdzību iesniegšanai

Piemēram, ja jūsu pastkastītē tiks iemests buklets, kurā būs informācija ne tikai latviešu, bet arī krievu valodā, uzņēmuma īpašniekam draud sods. Savukārt, ja iemetīsiet kādā pastkastītē papīrīti ar uzrakstu krievu valodā "Noīrēšu dzīvokli", soda nauda gaida jūs.

Valodas likuma grozījumu anotācijā Nacionālā apvienība atzīmējusi, ka viņus atbalsta tādi "eksperti" administratīvo tiesisko normu un valodu jomās, kā Daugavas vanagi, Nacionālo karavīru biedrība, kura, starp citu, apvieno Waffen SS bijušos leģionārus.

Stingrākus sodus valodas jomā abām rokām atbalsta… motociklistu biedrības aktīvisti. Nez kāpēc šajā jautājumā vēl nav izteikušies citi pazīstami valodnieki un juristi, piemēram, dārzkopju, velosipēdistu, biškopju un skursteņslauķu biedrības.

Ziņu lente
0