Vēstures mēslainē: Vides ministrija nonākusi skandāla centrā

© Sputnik / Сергей Ермохин / Pāriet pie mediju bankasСвалка бытовых отходов
Свалка бытовых отходов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējā laikā Latvijā nemitīgi atklāj nelegālās atkritumu izgāztuves: aktīvisti apsūdz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, ministrijas darbinieki runā par kampaņas nomelnojumu.

RĪGA, 1. septembris – Sputnik. Prezidents aicināja pilsoņus aktīvāk ziņot par nelikumīgām izgāztuvēm – pilsoņi nekavējoties atklājuši Rīgā veselas divas un pieprasīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra demisiju.

Sadzīves atkritumu poligons. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eiropas bagātās valstis Latviju pārvērš par izgāztuvi

Vakar intervijā LTV kanālā prezidents Raimonds Vējonis, komentējot gadījumu ar ugunsgrēku nelikumīgajā plastmasas atkritumu izgāztuvē Slokā, teica, ka cīņā ar vides piesārņojumu valsts iedzīvotājiem arī jābūt aktīviem. 

Viņš uzsvēra, ka problēma ar nelikumīgu atkritumu glabāšanu slēpjas likumu ieviešanā, un atzina, ka likumdošanu šajā jomā var uzlabot.

"Likumu vienmēr var uzlabot, var skatīties, kāpēc vispār tās riepas nonāk Latvijā. Iespējams, kādi ierobežojumi jāieliek, lai riepas nebūtu šeit. Mēs daudzus atkritumu veidus nevaram pārstrādāt Latvijā," — viņš teica.

Vienlaikus prezidents uzsvēra, ka sabiedrībai jābūt aktīvākai un jāziņo par iespējamiem pārkāpumiem.

"Tā nav viena vai desmit riepas, tur ir vests nedēļām ilgi, ir ļoti daudz kravu. Līdz ar to iedzīvotāji nepievērš uzmanību šādām lietām. Šeit ir jābūt saiknei, lai iedzīvotāji ir aktīvāki, vides sargi zināmā mērā, sniedzot šo informāciju," — sacīja Vējonis.

Pilsoņi gandrīz tūlīt uzklausīja prezidentu — tajā pašā dienā "Vides aizsardzības kluba" (VAK) pārstāvji sasauca preses konferenci par Rīgā atklāto nelegālo riepu glabātuvi un pieprasīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda demisiju, ziņo TVNET.

VAK pārstāvji pastāstīja par riepu izgāztuvi iepretim riepu uzglabāšanas uzņēmuma "Riepu bloki" teritorijai Starta ielā 7 un 7a. Ņemot vērā izgāztuvēs apjomu un apkārtējās vides apdraudējumu, aktīvisti paziņojuši, ka Latvijai ir nepieciešams jauns vides aizsardzības ministrs.

Нефтедобыча и коренные народы: конфликт интересов - Sputnik Latvija
Latvijā atrasta nelegāla ķīmisko atkritumu noliktava

VAK prezidents Arvīds Ulme uzsvēra, ka visā Latvijā ir daudz līdzīgu riepas un pat bīstamāku atkritumu izgāztuvju, bet ministrija, kas atbild par vides aizsardzību, nedarbojas pietiekami labi, lai novērstu šādus pārkāpumus.

Tajā pašā dienā Kurzemes prospektā Rīgā aizdegās vēl viena izgāztuve, ziņo Mixnews.lv.

Pēc teritorijas apskates Valsts vides dienestam (VVD) radušās aizdomas, ka ugunsgrēks Kurzemes prospektā esot ļaunprātīga dedzināšana, informējis VVD Piesārņojuma kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis.

"Vizuāli novērtējot situāciju notikuma vietā redzams, ka degšana notiek šaurā, apmēram piecus metrus garā strēmelē gar teritorijas žogu. Tur nav nekā tāda, kas varētu aizdegties pats, acīmredzami, ka tā ir ļaunprātīga dedzināšana," — teica Jasinskis.

Eksperts uzsvēra, ka pēdējā laika notikumi izskatās kā noteiktu personu VVD un Vides un reģionālās attīstības ministrijas nomelnošanas kampaņa.

EP deputāts Andrejs Mamikins savā Facebook lapā pastāstīja, ka 12. jūlijā uzrakstīja pieprasījumu vides ministram Gerhardam, kurā jautāja, ko tieši ministrija plāno darīt tuvākajā laikā nelegālo izgāztuvju likvidācijai un aizliegšanai. 21. augustā ministrs atbildēja, ka VDD inspektoriem neesot tiesību veikt operatīvo darbību, tie var tikai doties reidos un konstatēt faktus.

Mamikins sola, ka kopā ar kolēģiem no EP Vides aizsardzības komitejas turpinās sekmēt šādu izgāztuvju organizēšanas principu konreoles pastiprināšanu Eiropā.

Ziņu lente
0