Publicēts pasaules spēcīgāko armiju reitings: TOP 100 Latvijas nav

© Foto : Valsts prezidenta kancelejaСолдат Латвии в строю на параде Национальных вооруженных сил
Солдат Латвии в строю на параде Национальных вооруженных сил - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienīgais Baltijas valstu bumbvedējs atrodas Lietuvā, tā ir līdere aizsardzības izdevumu ziņā; bruņoto spēku lielākais personālais sastāvs ir Igaunijai, bet lielākā daļa no tā ir rezervisti.

RĪGA, 1. septembris — Sputnik. Latvija ir apsteigusi Igauniju, taču atpaliek no Lietuvas starptautiskās kompānijas Global Firepower spēcīgāko pasaules armiju reitingā.

Latvija ieņēmusi 103. vietu, Lietuva — 95., Igaunija — 110. kopumā pētījums aptver 133 valstis. Saskaņā ar kompānijas datiem Latvijas BS aktīvos ir četras transporta lidmašīnas un četri helikopteri.

Призывники у  призывного пункта в центре Таллинна - Sputnik Latvija
"Izšmaukt" neizdosies: igauņu jaunieši tiks iesaukti civilajā dienestā

Armijas spēki sastāv no 250 bruņutransportieriem un 20 pārvietojamās artilērijas vienībām. JKS sastāvā ir 18 kaujas vienības, no tām — 11 patruļas kuteri un seši mīnu kuģi. Armijas dienestam der 850 tūkstoši cilvēku (no 1 966 000 iedzīvotājiem), iesaucamo vecumu sasnieguši 20,5 tūkstoši cilvēku. BS personālais sastāvs — 17 155 cilvēki, no tiem 8 tūkstoši rezervistu). Militārais budžets — 280 miljoni dolāru.

Tāpat Global Firepower novērtēja Latvijas loģistikas rādītājus: 11 civilie kuģi, divas ostas, ceļa seguma platība — 72,4 tūkstoši kvadrātkilometru, dzelzceļu garums — 2239 km, derīgas lidostas — 42. Salīdzinājumam, Lietuvas gaisa spēkos ir astoņas transporta lidmašīnas, pieci helikopteri un viens bumbvedējs. Tāpat kaimiņu aktīvos ir 432 bruņutransportieri un 54 pārvietojamas artilērijas vienības, 12 JKS kaujas vienību, tai skaitā — četri patruļas kuteri un četri mīnu kuģi. 

Valstī ir 61 lidosta, 1767 km dzelzceļu, 84,2 tūkstoši kvadrātkilometru ceļa seguma, divas ostas un 38 civilie kuģi. Militārais budžets — 430 miljoni dolāru, dienestam der 1 400 000 cilvēku (no 2 900 000 iedzīvotājiem), iesaucamo vecumu sasnieguši 40 tūkstoši cilvēku. BS personālais sastāvs — 23 015 cilvēki, no tiem septiņi tūkstoši rezervē. Igaunijas BS: četri helikopteri, sešas mācību lidmašīnas, 318 bruņutransportieri, 66 pārvietojamas artilērijas vienības, sešas JKS vienības, tai skaitā trīs mīnu kuģi.

Американские солдаты - Sputnik Latvija
Dienesta grūtības Igaunijā: NATO kareivjiem aizliegs dzert un apmeklēt striptīzu

Valsts infrastruktūrā ietilpst 25 civilie kuģi, sešas ostas, 18 lidostas, 58,4 tūkstoši kvadrātkilometru autoceļu, 1196 km dzelzceļu. Militārais budžets — 335 miljoni dolāru, dienestam der 465 tūkstoši cilvēku (iedzīvotāju skaits — 1 300 000 cilvēku), iesaucamo vecumu sasnieguši 13 tūkstoši cilvēku, BS personīgais sastāvs — 35 tūkstoši cilvēku, un 30 tūkstoši — rezervē.

Veidojot reitingu, tika ņemti vērā vairāk nekā 50 faktori. Pētījuma autori atzīmē, ka reitinga dalībnieku novērtējums ir atkarīgs nevis no militārās tehnikas kopskaita, bet no valsts militāro spēku sabalansējuma un pieejamā apbruņojuma daudzveidības.

Valstis, kurām nav izejas pie jūras, netika "sodītas" par flotes trūkumu, turpretim piekrastes valstis zaudēja punktus vienveidīgas jūras flotes dēļ. Turklāt NATO valstis saņēmušas bonusus, jo tām ir iespējas rīkoties ar līdzekļiem no kopējiem alianses resursiem. Valsts politiskā sistēma un militāras līderības raksturs netika ņemti vērā.

Pirmo vietu reitingā ieņēma ASV, otro un trešo — Krievija un Ķīna.

Ziņu lente
0