Uz cūcības robežas: kāpēc rodas gaļas deficīts, un kas notiks ar cenām

© Foto : pixabayGaļa
Gaļa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nav pamata gaidīt tradicionālo sezonas cenu kritumu, saka eksperti.

RĪGA, 29. augusts — Sputnik. Kas notiks ar cūkgaļas cenām rudenī, kad beigsies šašliku sezona, un, kāpēc Lietuvas tīkla veikalos gaļa ir lētāka nekā Latvijā, mēģināja izskaidrot Latvijas radio 4.

Mēris vai nav mēris

Kā norāda mediji, divu gadu laikā cūkgaļa sadārdzinājās par 20%. Āfrikas cūku mēra uzliesmojums Latvijā ļoti ietekmēja cenu pieaugumu, pārliecināti Pārtikas un veterinārā dienestā (PVD).

Свиньи в клетке - Sputnik Latvija
"Rosselhoznadzor" saskaitīja ĀCM perēkļu daudzumu Latvijā

"Ja paskatāmies kartē, redzam, ka tikai neliela Latvijas daļa ir brīva no slimības. Un daļa šīs teritorijas jau ir riska zona. Tāpēc mums nav ilūziju, ka ĀCM skars visu Latvijas teritoriju. Tas ir tikai laika jautājums. Man negribētos tik krasi runāt, bet, manuprāt, jau nākamgad Latvijā nebūs brīvās teritorijas," — sacīja PVD departamenta direktors Edvīns Oļševskis.

Viņš uzsvēra, ka sakarā ar slimības uzliesmojumu kopš gada sākuma tika likvidētas 20 tūkstoši cūku. Pēc pēdējiem datiem ĀCM tika piefiksēts valsts 196 pagastos.

Savukārt Latvijas Cūku audzētāju asociācijā uzskata, ka ĀCM neietekmēja cenu veidošanu nozarē.

"Mēs nevaram teikt, ka vidējā cena ir zema vai augsta Āfrikas cūku mēra dēļ — tā nav. Cūkgaļas cena mainās sezonāli — vasarā tā ir aizvien augstāka, jo biežāk braucām dabā, vairāk ēdam cūkgaļas. Tad jau rudenī cenas samazinājās," — skaidroja asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Vienlaikus viņa atturējās no prognozes tuvākajam laikam.

"Kā būs šogad, grūti pateikt. Tas ir saistīts ar to, kāda situācija būs Eiropas tirgū kopumā," — teica Leiniece.

Lietuvā lētāk

Tomēr tirgotāji ir pārliecināti, ka ĀCM uzliesmojums ievērojami ietekmējis cenu kāpumu. Viņuprāt, slimība ir izraisījusi Latvijas atkarības no importa palielināšanos, jo valstī bija nogalināti daudz dzīvnieku, bet gaļas pārstrādātāji, kuri agrāk bija orientēti uz vietējo piegādātāju, tagad ir spiesti iepirkt gaļu ārzemēs.

Кабан - Sputnik Latvija
Mēris nāk: veterināri iesaka likvidēt mežacūkas Rīgā

"Svaigas cūkgaļas cenas šogad, salīdzinot ar pērno gadu, nedaudz palielinājās, jo kopumā tirgū ir vērojams svaigas cūkgaļas trūkums. Un vēl arī jāatzīmē, ka savu lomu nospēlēja ĀCM, kas ietekmējis pieejamās produkcijas kopējos apjomus tirgū vispār," — uzskata Maxima tīkla pārstāvis Jānis Beseris.

Tīkla Latvijas veikalos kilograms cūkgaļas maksā 4,99 eiro, Lietuvā — 4,72 eiro. Līdzīga situācija ir Rimi — Latvijā pircējs samaksās par gaļu 5,11 eiro, Lietuvā — 4,79 eiro.

Beseris paskaidroja, ka situāciju ar cenām ietekmē ne tikai Latvijas, bet arī kaimiņvalstu tirgos notiekošais, turklāt veikals seko, lai cenas būtu konkurētspējīgas.    

Ziņu lente
0