Valsts maksās vairāk: valsts pārvaldes darbinieku jaunais atalgojums

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pateicoties nesenajai reformai, valsts pārvaldes darbinieki varēs cerēt uz normēto darba laiku, sociālajām garantijām un stabilu atalgojumu, kas pārsniegs privātajā sektorā strādājošo vidējo ienākumu.

RĪGA, 19. augusts — Sputnik. Valsts kanceleja plāno pārskatīt iepriekšējās darba samaksas politiku. Reforma ieviesta ar mērķi panākt, lai valsts dienestu darbinieku atalgojums nebūtu zemāks kā privātajā sektorā strādājošo algas, vēsta laikraksts Neatkarīga.

Latvijas ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens - Sputnik Latvija
Ašeradens: pēc gada vidējā alga Latvijā pārsniegs 1000 eiro

Tomēr Centrālās statistikas pārvaldes rīcībā esošie pētījumu rezultāti liecina, ka šobrīd sabiedriskajā sektorā, ministrijās, centrālajās valsts iestādēs un to pakļāutībā esošajās organizācijās vidējā alga jau ir lielāka nekā privātajā sektorā.

Valsts kanceleja tomēr virza savu reformu, atsaucoties uz novecojušu pētījumu (par 2014.-2016. gadu), ko veicis vadošais Latvijas konsultāciju uzņēmums Fontes. Pēc tā datiem, aptuveni 90% valsts pārvaldes darbinieku saņem mazāk nekā personāls analoģiskos amatos privātajā sektorā. Īpaši kritiska situācija ir iestāžu vadītāju vidū, kuru ienākumi sastāda tikai 36% no atalgojumiem nevalstiskās kompānijās.

"Algu palielināšana ir tikai daļa no reformas, un, ja tiek panākta sistēmas optimizācija un uzlabota darba kvalitāte, tas ir pat apsveicami. Ieguvēji būs visi," — izteicies par Valsts kancelejas plāniem SEB bankas eksperts Dainis Gašpuitis.

Ziņu lente
0