Arnis Kaktiņš: mūsu prasības kļuvušas augstākas

© pixabayСмайлики
Смайлики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mūsdienu latvietim, pilnai laimei ir nepieciešams divreiz vairāk naudas, nekā 2000. gadā, taču, neskatoties uz to, valsts iedzīvotāji priecājas par dzīvi, kaut gan pēc sejas izteiksmes tā neteiks.

RĪGA, 18. augusts – Sputnik. Sociologs Arnis Kaktiņš komentēja nesenās aptaujas rezultātus par latviešu naudas vajadzībām, radio Baltkom ēterā.

SKDS socioloģiskā centra veiktā aptauja parādīja, ka latvieši vēlētos saņemt 1 165 eiro mēnesī, savukārt materiālo vērtību apmierināšanai viņiem nepieciešami 3 342 eiro.

Смайлик - Sputnik Latvija
Pēc laimes pieauguma tempiem Latviju apdzen tikai Nikaragva

"Pirmo reizi šos jautājumus mēs uzdevām 2000. gadā. Es nesapratu uzreiz, cik tas ir interesanti – uzzināt, kā ar laiku mainās cilvēku uzskati. Un kopš 2004. gada mēs sākām katru gadu vaicāt, cik tad jāpelna, lai dzīvotu normāli vai arī cik jāpelna, lai piepildītu visus sapņus," — atceras Kaktiņš. 

2000. gadā vidējam latvietim bija nepieciešami 500 eiro mēnesī normālai dzīvei, divas reizes mazāk, nekā tagad.

"To ietekmējuši dažādi faktori. Inflācija ir objektīvs fenomens. Par tām pašām precēm un pakalpojumiem mēs vienkārši esam spiesti maksāt vairāk. Taču mūsu subjektīvās uztveres izmaiņas arī ir norma. Tādu dzīvesveidu, kurš vēl pirms trīsdesmit gadiem PSRS laikos likās mums normāls, šodien mēs neuzskatīsim par normālu dzīvi – mūsu prasības kļuvušas augstākas," — atzīmē sociologs.

Televizori veikalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Dzīvoju kastē, taču esmu laimīgs: Krievijas iedzīvotāji izsmej televizoru par 100 tūkstošiem eiro

Taču, pēc viņa vārdiem, arī šodien pastāv grupas ar ļoti pieticīgām prasībām. Minimālā summa, kura figurēja kā "normāli" ikmēneša ienākumi bija 400 eiro. Lielākoties, šādus ienākumus uzskata par pietiekamiem pensionāri.

"Šobrīd vidēji katram "grozā" jau ir atvaļinājums ar iespēju doties atpūtā uz ārzemēm. Tā ir norma. Savukārt vecākiem cilvēkiem šādas normas nav," — paskaidroja Arnis Kaktiņš.

Cita SKDS veiktā aptauja parādīja rekordlielu latviešu apmierinātību ar savu dzīvi – 6,91 balli 10 baļļu skalā.

"Latvijas iedzīvotāji psiholoģiski šobrīd jūtas ļoti labi. Tik labi kā nekad. Par to liecina mūsu dati. Kaut arī ielās tas nav tik acīmredzami. Latvieši visbiežāk staigā ar drūmām sejām. To es varu jums teikt būdams latvietis. Pie mums neviens nesmaida bez iemesla," — secinājis Kaktiņš.

Ziņu lente
0