Politika

Nav tāda vārda: Nacionālais bloks mēģina atņemt Ušakovam "kepku"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts valodas centrs pēc Rīgas domes Nacionālās apvienības frakcijas lūguma pārbaudīs, vai prečzīme "Ušakova kepka" nepārkāpj valodas likumu.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Rīgas domes Nacionālās apvienības frakcija lūdz Valsts valodas centru pārbaudīt prečzīmes "Ušakova kepka" atbilstību valsts valodai, informē Mixnews.lv.

Iepriekš Latvijas Patentu aģentūra pieņēma lēmumu par vārdkopu Ušakova kepka, Ushakova kepka, Ushakov cap un Кепка Ушакова prečzīmes reģistrāciju Rīgas mēra Nila Ušakova vārdā.

Rīgas mērs Nils Ušakovs - Sputnik Latvija
Juta Strīķe atklājusi gadsimta noziegumu – Ušakovs gaida tiesas pavēsti

Rīgas mērs paziņoja, ka šo vārdkopu vēlējies reģistrēt tikai tāpēc, lai kāds nesāktu laist klajā kaut ko divdomīgu.

Rīgas domes Nacionālās apvienības frakcijas vadītāja vietnieks Dainis Locis vērsies VVC ar lūgumu pārbaudīt, vai vārds "kepka" nepārkāpj valsts valodas likumu, jo tas esot barbarisms un aizlienējums no krievu valodas. Locis norāda, ka tādai cepurei latviešu valodas sinonīmu vārdnīcā labāk piederas nosaukums "cepure ar nagu" vai "naģene".

Jāpiezīmē, ka likumā "Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm" nekas nav teikts par to, ka preču zīmei būtu jāatbilst valsts valodas likuma prasībām. Prečzīme nedrīkst maldināt patērētāju, ietvert oficiālus un reliģiskus simbolus, kā arī pārkāpt sabiedrisko kārtību vai sabiedrībā pieņemtos morāles principus.

Šis nav pirmais mēģinājums atņemt Ušakovam kepku: ziemā Rīgas domes deputāti no "Vienotības" Olafs Pulks un Nils Josts ieteica steigšus pārdēvēt kalniņu Deglava ielā par Dreiliņkalnu. Pēc viņu domām, tā ikdienišķais nosaukums "Ušakova kepka" neatbilst latviešu valodas normām, neiekļaujas kultūrvidē un neveicina tās vērtību saglabāšanu.

Kamēr Nacionālā apvienība iesaka mēram reģistrēt preču zīmi "Ušakova naģene", sociālo tīklu lietotāji izvirsa paši savas versijas. Sak, vai kepka būtu sliktāka par ausaini?

Atsaukti atmiņā arī nosaukumi "furažka", "pilotka" un "papaha".

Jāpiebilst, ka ausaine patiešām ir saistīta ar "kepku" — kalnu Deglava ielā. Pagājušajā ziemā Ušakovs tajā atklāja slēpošanas trasi, un galvā viņam bija ausaine, kas rīdziniekus ļoti ieinteresēja.

Vispirms kāds ieteicās, ka tas bijis ļoti pārsteigts dzīvnieciņš.

Vai pat domes kaķis Kuzja.

Taču pēc tam akurāts sociālo tīklu lietotājs atrada sludinājums par cepures pazušanu, ko publicēja satraukta meitene, un ieteica viņai neuztraukties — mērs zudušo dārgumu jau esot atradis.

Ziņu lente
0