Latvija ir līderu trijniekā pēc legālas kapitāla plūsmas no Krievijas

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasBankā
Bankā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājušajā gadā krievi legāli pārveda Latvijā 2,1 miljardu dolāru, jeb 20% no visiem līdzekļiem, kuri tika pārskaitīti uz bijušās Padomju Savienības valstīm, vai arī gandrīz 6% no visas uz ārzemēm pārskaitītās naudas. Un tā ir tikai redzamā aisberga daļa.

RĪGA, 12.augusts — Sputnik. Latvija kļuvusi par otro pasaules valsti pēc legālās kapitāla plūsmas apjoma no Krievijas par pagājušo gadu, raksta viperson.ru Krievijas Vņešekonombankas stratēģiskās analīzes un izstrādājumu departamenta direktors Vladimirs Andrianovs.

Legāli kapitāla plūsmas kanāli no Krievijas uz ārzemēm ir pilsoņu naudas pārvedumi, atzīmē autors. Pēc Krievijas Bankas datiem, 2016.gadā Krievijas pilsoņi uz ārzemēm pārveduši 35,9 miljardus dolāru. No šīs summas ārpus NVS valstīm tika nosūtīti 25,9 miljardi dolāru, jeb 72%, uz NVS valstīm tika nosūtīti atlikušie 28%, jeb 10 miljardi dolāru.

Криптовалюта биткойн - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai tuvojas bitcoin noriets?

Kā atzīmē Credit Suisse Research Institute ikgadējā globālās labklājības pētījumā, vispopulārākais naudas pārvedumu galamērķis no Krievijas paliek Šveice. Uz šo valsti pērn fiziskās personas no Krievijas pārskaitīja 5,1 miljardu dolāru, un šī summa izrādījusies rekordliela visu statistikas novērojumu laikā kopš 2006.gada.

Par otru pēc popularitātes galamērķi krievu naudas pārvedumiem kļuvusi Latvija — šeit pērn tika pārsūtīts 2,1 miljards dolāru, tātad viena piektdaļa no visiem naudas līdzekļiem, kuri pārsūtīti uz NVS valstīm. Turklāt, salīdzinot ar 2015.gadu, naudas pārvedumu apjomi praktiski nav samazinājušies, neskatoties uz to, ka Latvijas varas iestādes asi pastiprināja noteikumus kontu atvēršanai klientiem no Krievijas un citām NVS valstīm. Pērn Latvijā bijušās Padomju Savienības valstu pilsoņiem piederēja 53% no visiem vietējiem banku sistēmu depozītiem.

Trešās pēc naudas pārskaitījumu popularitātes no Krievijas kļuva ASV. 2016.gadā amerikāņu banku sistēmu papildināja 1,9 miljardi dolāru no Krievijas. "Kapitāla bēģšanas" populārāko valstu desmitniekā iekļuva arī Ķīna (1,894 miljardi dolāru), Lielbritānija (1,862 miljardi dolāru), Vācija (1,146 miljardi), Spānija un Kipra (1,136 miljardi), Austrija (790 miljoni) un Itālija (680 miljoni).

Latvijas Drošības policijas pārskats. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Drošības policija pārbaudīs banku darījumus ar firmām no Ziemeļkorejas

Savukārt no ārvalstīm Krievijā 2016.gadā nonāca finanšu pārvedumi ar kopēju summu 18,4 miljardu dolāru apērā, tostarp 15,5 miljardi, jeb 85%, no ārpus NVS valstīm un 2,9 miljardi, jeb 15% no NVS valstīm.

Šeit situācija ir praktiski tāda pati attiecībā pret kapitāla plūsmu: visvairāk naudas, jeb 3,156 miljardus dolāru krievi saņēmuši no Šveices. Otrajā vietā atrodas Latvija ar 1,693 miljardiem, tai seko ASV, no kurām  tika pārskaitīti 1,417 miljardi dolāru.

Tādējādi, kapitāla tīrā aizplūšana, ņemot vērā atpakaļejošos pārvedumus uz Krieviju 2016.gadā, sastādīja 17,6 miljardus dolāru, kas izrādījies par 1,1 miljardu dolāru vairāk, nekā gadu iepriekš. Turklāt, Latvijā pagājušajā gadā palikuši 407 miljoni dolāru.    

Ziņu lente
0