Latvijas iedzīvotāji uzpērk dārgos dzīvokļus Krievijā

© Sputnik / Валерий Шустов / Pāriet pie mediju bankasДом в Брюсовом переулке
Дом в Брюсовом переулке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā puse ārzemnieku vēl joprojām pērk dzīvojamo platību Maskavā un Maskavas apgabalā, pēc popularitātes galvaspilsētai seko Sanktpēterburga.

RĪGA, 11. augusts – Sputnik. Latvijas iedzīvotāji iekļuvuši ārzemnieku pieciniekā, kuri pērk visdārgākos dzīvokļus Krievijā, vēsta portāls Banki.ru, atsaucoties uz "DeļtaKredit" bankas pētījumu.

Dzīvokļis - Sputnik Latvija
Mazāk, taču labāk: latviešiem netīk lieli dzīvokļi

Visbiežāk dārgāko dzīvojamo platību Krievijā pērk Lielbritānijas pavalstnieki, viņu kredīta vidējā summa izrādījusies gandrīz 17 miljonu rubļu līmenī, teikts pētījumā. Tiem pēc 2017. gadā nopirkto dzīvokļu cenām seko ASV (vidējā kredīta summa sastādījusi 8,7 miljonus rubļu), Francijas (6,6 miljoni rubļu), Turcijas (5,6 miljoni rubļu) un Latvijas pilsoņi (5,4 miljoni rubļu). 

Banka atzīmē, ka ārzemnieku īpatsvars, kuri vēlas iegādāties dzīvokli Krievijā, nemainīgi aug. Ja 2016. gada sākumā kredītiestādes portfelī bija 2,1% ārzemju klientu, tad 2017. gada pirmā pusgada beigās tādu ir jau 3,2%. Maskavā nopirkušo dzīvokļu skaits aug nedaudz ātrākos tempos, šeit ārzemnieku īpatsvars palielinājies no 3% līdz 4,2%.

Eksperti atzīmē tiešu korelāciju starp vidējo kredīta summu un valūtas kursu katrā no valstīm.

"Klienti no valstīm, kuru valūta izaugusi attiecībā pret rubli, var atļauties dārgākus dzīvokļus, kamēr klienti no valstīm, kuru valūta ir samazinājusies attiecībā pret rubli, sākuši pirkt lētāku dzīvojamo platību," — skaidro bankas analītikas grupas vadītājs Nazars Aržaņņikovs.

TeleTrade galvenais analītiķis Pjotrs Puškarjovs uzskata, ka svarīgs ir arī Krievijas nekustamā īpašuma cenas jautājums.

Квартира в новостройке - Sputnik Latvija
Dzīvokļu īpašniekus Rīgā šokējuši "Jaungada pārsteigumi" par 400 eiro

"Dolāros un eiro Maskavas dzīvokļi ir kļuvuši stipri lētāki: tie metri, kuri vēl 2014. gadā maksāja 250 tūkstošus dolāru, 2016. gadā varēja droši nopirkt par 125 tūkstošiem dolāru un pat lētāk, un arī tagad, kad kurss ir 60 rubļi par dolāru, cena par to pašu platību nepārsniedz 140 tūkstošus dolāru, ņemot vērā, ka pēdējo gadu-divu laikā samazinājusies arī cena rubļos," — saka eksperts.

Tradicionāli vispopulārākā dzīvojamās platības kreditēšanas vieta ārzemnieku vidū paliek Maskava un Maskavas apgabals, šeit dzīvojamo platību 52,25% gadījumu pērk ārzemnieki, tai seko Sanktpēterburga un Ļeņingradas apgabals ar 28,75%. 2017. gadā ārvalstu pilsoņi sāk apmesties uz dzīvi arī citos Krievijas reģionos: popularitāte aug Čeļabinskas, Novosibirskas un Tjumeņas apgabaliem.

"Golden Hills Kapital AM" analītiskā departamenta direktors Mihails Krilovs atzīmēja Maskavas nekustamā īpašuma ērto izvietojumu pašā Eiropas kontinenta sirdī. Pēc viņa viedokļa, Maskavas kultūrā un ekonomikā ir daudz kā no kontinentālās Eiropas, kas arī pievelc ārzemniekus.

Ziņu lente
0