Latvijas karavīri piedalīsies parādē Kijevā

© Sputnik / Sergey MelkonovKaravīri militārajā parādē. Foto no arhīva
Karavīri militārajā parādē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO valstu karavīri pirmo reizi piedalīsies Ukrainas Neatkarības dienai veltītajā parādē.

RĪGA, 8. augusts- Sputnik. Ukrainas mediji informē, ka Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvji soļos svinīgā maršā pa Kreščatiku Ukrainas Neatkarības dienai veltītajā parādē.

Neatkarības diena Ukrainā tiek svinēta 24. augustā. Šajā dienā 1991. gadā Ukrainas PSR Augstākā padome pieņēma lēmumu par Ukrainas neatkarības pasludināšanu.

Флаги США и Украины - Sputnik Latvija
Ukraina ilgojas kļūt par ASV sabiedroto ārpus NATO

Pagājušonedēļ Ukrainas aizsardzības ministrs Stepans Poltoraks pavēstīja, ka militārajā parādē Kijevā pirmo reizi piedalīsies NATO valstu armiju pārstāvji. Viņš piebilda, ka vēlmi piedalīties Neatkarības dienas svērkos pauduši "daudzi Ukrainas partneri".

"Tās būs gandrīz visas alianses valstis, visas valstis, ar kurām mēs piedalāmies pārrunās, un valsts, kas vēlas iestāties aliansē — Gruzija," — norādīja Poltoraks.

Pārrunas par valstu dalību turpinās, viņš piebilda. Patlaban ielūgumus pieņēmušas sešas valstis. Telekanāls ТСН vēsta, ielūgumus pieņēmuši Latvijas, Igaunijas un Lielbritānijas bruņotie spēki.

Ukraina tiecas iestāties NATO

2014. gadā Kijeva atcēla valsts ārpusbloka statusu, ko ieviesa iepriekšējais prezidents Viktors Janukovičs. Jūlijā starp Ukrainas ārpolitikas pamatprincipiem tika apstiprināta aktīva sadarbība ar NATO ar mērķi iestāties Ziemeļatlantijas aliansē.

Национальный флаг Украины и флаг Организации Североатлантического договора - Sputnik Latvija
NATO ģenerālsekretārs par Ukrainas iestāšanos aliansē

Valsts prezidents Petro Porošenko apgalvo, ka Ukrainas dalību NATO atbalsta 60% ukraiņu, taču publiskās sociālāļs aptaujas liecina, ka Ukrainas iestāšanos aliansē atbalsta tikai 40% iedzīvotāju.

"Mēs esam apņēmušies īstenot reformas, esam izstrādājuši precīzu grafiku tam, kas mums jāpaveic līdz 2020. gadam, lai atbilstu dalībvalsts kritērijiem, jo patlaban mēs šiem kritērijiem neatbilstam, tāpēc ka visus šos 20 gadus nekas nav darīts," — teica Porošenko.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs savukārt informēja, ka Ukraina ir ļoti svarīgs NATO partneris — vienīgais partneris, kas piedalās visās alianses misijās un operācijās. Viņš piebilda, ka NATO arī turpmāk sniegs atbalstu Ukrainai.

Iepriekš Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs uzsvēra, ka Ukrainas iestāšanās NATO Krieviju tieši neskar, "taču visai lielā mērā skar netieši". Ukrainas dalība Ziemeļatlantijas aliansē nozīmētu alianses militārās infrastruktūras tālāku tuvināšanos Krievijas robežām, kas neapšaubāmi nenostiprinātu stabilitāti Eiropā, piebilda Peskovs.

Ziņu lente
0