VID ultimāts: sludinājumu portāls ss.lv tiks slēgts 7.augustā

© Sputnik / Sergey MelkonovValsts Ienākumu dienests
Valsts Ienākumu dienests - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vispopulārākā sludinājumu interneta portāla ss.lv klienti izvairās no nodokļu nomaksas, pārdodot automobiļus, un tādēļ portālu varētu slēgt.

RĪGA, 4.augusts — Sputnik. Valsts Ienākumu dienests (VID) apturējis uzņēmuma SIA Internet darbību, kurš saistīts ar Latvijā lielākā sludinājumu portāla ss.lv īpašniekiem.

Pats portāls strādā un pagaidām, acīmredzami, turpinās strādāt. Taču VID sola, ja līdz pirmdienai firma nenovērsīs tās nepilnības, uz kurām tai tika norādīts, tad portālu atslēgs no servera.

Atgādināsim, sūdzības par sludinājumu portāla ss.lv darbu sūtījuši neapmierināti lietotāji šī gada sākumā, kad firma izmainīja savu cenu politiku. Klienti stāstīja par pazudušajiem sludinājumiem un saņēma atklāti rupjas atbildes no portāla administrācijas, un dažkārt tie bijuši pat tieši draudi.

Sūdzības nav pie vainas

Taču, kā vakar paziņoja preses konferencē Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve Baiba Vītoliņa, tas, ka VID apturējusi uzņēmuma darbību, nekādā veidā nav saistīts ar to, ka Centrs saņēmis jau vairāk kā 100 sūdzību par portāla darbu.

Sociālie tīkli. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
VID kontrolē sludinājumus par dzīvokļu izīrēšanu sociālajos tīklos

"Mēs saņēmām ārkārtīgi lielu skaitu sūdzību par portālu — klienti bija neapmierināti ar to, ka viņi nevarēja saprast ss.lv cenu politiku, kā arī viņu sludinājumi varēja tikt izdzēsti nesaprotamu iemeslu dēļ šobrīd šī liet atrodas izskatīšanas stadijā, savukārt portālam tā var beigties ar sodu vai ar darbības ierobežošanu. Patērētāju tiesību aizsardzības centra vārdā es vēršu patērētāju uzmanību uz to, ka šobrīd nevajag pārskatīt portālam jebkāda veida naudas līdzekļus vai slēgt ar viņiem kaut kādus līgumus par sludinājumiem. Var rasties grūtības ar jūsu naudas atgriešanu, " brīdina Vītoliņa.

Valsts Ienākumu dienesta Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Admine paskaidroja īsteno iemeslu, kuras dēļ tikusi apturēta uzņēmuma saimnieciskā darbība, kas saistīts ar lielāko sludinājumu portālu ss.lv.

Kā izrādījies, VID pēdējā laikā aktīvi veic risku izpēti elektroniskās komercijas nozarē. Šo pārbaužu rezultātā arī tika noskaidrots, ka portālu izmanto tostarp arī tie, kuri nereģistrē savu saimniecisko darbību Valsts Ienākumu dienestā. Konkrēti tiek runāts par komersantiem, kuri veic mahinācijas ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) neapmaksāšanu darījumos, kad tiek pārdoti automobiļi.

VID pieprasa izklāstīt pārdevēju datus

"Mūsu monitorings identificējis vairumu shēmu, kad mašīnu pārdevēji izvairās no nodokļu nomaksas. Mēs aicinām interneta portālus nākt un sadarboties ar mums šajā jomā tādēļ, lai VID spētu noteikt, kas ir šie cilvēki, " paskaidroja VID pārstāve Sandra Kārkliņa-Admine. Viņa piebilda, ka portāls ss.lv atteicies atklāt viņu personības, kas arī kļuva par vienu no iemesliem firmas saimnieciskās darbības bloķēšanai.

Официантка в кафе - Sputnik Latvija
Valsts Ienākumu dienests: mēs neesam gestapo

VID izdevies atklāt vismaz vienu šādu shēmu, kur figurējušas apmēram 700 automašīnas, savukārt kaitējums pārdošanas rezultātā bez nodokļa nomaksas sastādījis 500 tūkstošus eiro.

Taisnību sakot, Kārkliņa-Admine atzīmēja, ka ne viss ir tik ļauni un pašlaik VID vēl joprojām veic pārrunas ar ss.lv komersantiem cerībā, ka tie pārdomās un drīzumā sāks sadarboties ar nodokļu dienestu.

Pēc Firmas.lv datiem, SIA SS pieder vienādās daļās Jurim Līnim un Andrejam Kivackim, savukārt SIA Internet īpašnieki ir Līnis (50%), Andrejs Kivackis (25%) un Sergejs Kivackis (25%). SIA SS apgrozījums pērn sastādījis 5,5 miljonus eiro, peļņa sastādījusi 4,1 miljonu eiro. SIA Internet apgrozījums sastādīja 1,2 miljonus eiro, peļņa — 227 tūkstoši 917 eiro.    

Ziņu lente
0