Iveta Grigule: Lidl ienākšana - slikta zīme Latvijas lauksaimniekiem

CC BY 2.0 / Alper Çuğun / LidlHipermārketā Lidl. Foto no arhīva
Hipermārketā Lidl. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiroparlamenta deputāti no Baltijas valstīm tika aicināti izvērtēt, vai vācu lielveikalu tīkla Lidl ekspansija reģionā neizraisīs problēmas vietējiem ražotājiem.

RĪGA, 1. augusts — Sputnik. Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Iveta Grigule lūdza izskatīt pamatojumu Lidl lielveikalu ienākšanai Latvijā, raksta Latvijas Avīze.

Gaļas produktu tirdzniecība Latvijā - Sputnik Latvija
Latvieši arvien mazāk atbalsta pašmāju ražotājus

Pagājušajā nedēļā Rīgas mērs Nils Ušakovs apliecināja, ka Rīgas rajonā Purvciemā paredzēts atvērt pirmo vācu lielveikalu tīkla Lidl veikalu Latvijā.

Grigule informēja, ka juriste Anita Lancmane Baltijas valstu vārdā lūgusi EP deputātus izvērtēt Lidl tīkla un tā mātes kompānijas Schwartz Group finansējuma pamatotību no Eiropas fondiem "agresīvai ekspansijai Austrumeiropā". Pēc Grigules teiktā, tas radīšot problēmas vietējiem ražotājiem.

"Man nav zināms, vai un kā uz vēstuli reaģēja citi deputāti, taču es rosināju Eiropas Komisiju iedziļināties šajā jautājumā un sniegt atbildi. Gaidīsim reakciju," — norādīja Grigule.

"Lidl" trumpis cīņā par pircēju nav ne augstvērtīgāks serviss, ne īpaša produkcijas kvalitāte, bet gan iespējami zemākas cenas. Lai tās nodrošinātu, preces tiek iepirktas centralizēti un ļoti lielos apjomos. Visticamāk, tāpēc absolūtais vairums "Lidl" realizējamās produkcijas netiks iegādāts Latvijā, uzsvēra Grigule.

"Tāpēc "Lidl" ienākšana ir slikta zīme Latvijas ražotājiem un zemniekiem, kam, saskaroties ar citu valstu lēto preču konkurenci, būs grūti realizēt savu produkciju vai arī nāksies to pārdot par ļoti zemām cenām," — piebilda Grigule.

Viņa izteica cerību, ka "notiekošais liks rūpīgi pārdomāt, vai valsts institūcijas Latvijā pārlieku vieglprātīgi neizturas pret šādu uzņēmumu, kuru rīcībā ir līdzekļi, kas nav samērojami ar Latvijas uzņēmumiem pieejamajiem".

Gaļas produktu tirdzniecība Latvijā - Sputnik Latvija
Latvieši arvien mazāk atbalsta pašmāju ražotājus

Atzīmēsim, ka Lidl, vācu veikalu tīkls Aldi un britu lielveikalu tīkls Tesco nonāca "pārtikas aparteīda" skandāla centrā: izrādījās, ka Slovākijā, Ungārijā, Čehijā, Polijā un Bulgārijā pārdotajām precēm raksturīgāka zemāka kvalitāte, nekā to pašu marku realizētajai produkcijai Rietumeiropā. Nesenās tikšanās gaitā ar Slovākijas premjerministru Robertu Fico Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers solījis "izbeigt diskrimināciju pārtikas nozarē".

Lidl ienāca Lietuvas tirgū pērnā gada vasarā, tieši tajā brīdī, kad Lietuvas patērētāji nolēma boikotēt lielos tirdzniecības tīklus pārāk augsto pārtikas produktu  cenu dēļ. Uzņēmums atvēra 15 lielveikalus desmit lielākajās Lietuvas pilsētās, tagad tai pieder 30 lielveikali valsts 15 pilsētās.

Tomēr nevar teikt, ka Lidl ekspansija būtu veiksmīga finansiālā ziņā- iepriekšējā finanšu gadā, kas sākas martā un beidzas februārī, Lidl Lietuva cieta zaudējumus 18 miljonu eiro apjomā, ziņo Baltic Course.

Ziņu lente
0