Latvijas iedzīvotāji uzskata nodokļu slogu par pārāk augstu

© AgriLife TodayNodokļu deklarācijas aizpildīšana
Nodokļu deklarācijas aizpildīšana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Četri no pieciem Latvijas iedzīvotājiem uzskata, ka maksā pārāk augstus nodokļus – ienākuma, algas, PVN, arī kopumā nodokļi Latvijā ir pārāk augsti.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka nodokļi valstī ir pārāk augsti, liecina pētījumu centra SKDS jūlija aptaujas rezultāti.

Dzīvokļa atslēgas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Dzīvot saskaņā ar likumu: jaunie mājokļa īres noteikumi

Respondentiem tika piedāvāts izvērtēt sekojošo nodokļu līmeni — algas nodoklis, iedzīvotāju ienākuma nodoklis, PVN par precēm un pakalpojumiem. 82% respondentu paziņojuši, ka pašreizējais nodokļu slogs ir liels vai pārāk liels. Tikai 9% iedzīvotāju uzskata to par adekvātu, un vēl 9% aptaujāto nevarēja atbildēt uz šo jautājumu.

Vērtējot nodokļu slogu kopumā 88% respondentu paziņojuši, ka tas ir augsts vai pārāk augsts, bet 7% aptaujāto to uzskata par adekvātu.

Aģentūras SKDS direktors Arnis Kaktiņš aptaujas rezultātus komentējis savā Twitter ar vārdiem: "Lūk, kāda izskatās sabiedrības attieksme pret esošajiem nodokļiem. Spriediet paši, kāda tā varētu būt pret nodokļu reformas rezultātu!!!"

​Iepriekšējā SKDS veiktā aptauja par šo tēmu parādīja, ka divas trešdaļas iedzīvotāju uzskata nodokļu sistēmu Latvijā par netaisnīgu pret cilvēku un viņa ģimeni. Augstākais neapmierinātības ar nodokļu sistēmu līmenis novērots 2010. gadā — 78%.

Saeimas deputāts no Zaļo un zemnieku savienības Jānis Vucāns - Sputnik Latvija
Politika
Vucāns: dzīve būs dārgāka, taču arī ienākumi augs

Saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pētījumu 42,6% bezģimenes darbinieka algas summas Latvijā tiek tērēti nodokļiem un iemaksām pensiju fondā.

Pasaules Bankas izplatītajā paziņojumā norādīts, ka nodokļu ieņēmumi Latvijas budžetā ir zemāki, nekā citās ES valstīs, bet sociālā nevienlīdzība — augstāka. Nodokļu maksājumu attiecība pret IKP Latvijā ir 29%, tas ir par 10% zemāk nekā vidēji ES un par 5% zemāk par vidējo rādītāju OECD dalībvalstu vidū.    

Ziņu lente
0