VID kontrolē sludinājumus par dzīvokļu izīrēšanu sociālajos tīklos

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasSociālie tīkli. Foto no arhīva
Sociālie tīkli. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji spītīgi atsakās reģistrēt saimniecisko darbību – mājokļa izīrēšanu. Valsts ieņēmumu dienests ķers nemaksātājus internetā.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Valsts ieņēmumu dienests (VID) kontrolē dzīvokļu īres sludinājumus internetā un slēgtās Facebook grupās, raksta rus.tv.net atsaucoties uz LNT kanālu.

Dzīvokļa atslēgas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Dzīvot saskaņā ar likumu: jaunie mājokļa īres noteikumi

Likums par nodokļu samaksu no mājokļa īres maksas attiecas uz visiem, kuri izīrē dzīvojamo platību. 2017. gada pirmajā pusgadā VID nosūtījusi 1 053 atgādinājumu par saimnieciskās darbības reģistrēšanu, izīrējot nekustamo īpašumu. Uz šīm vēstulēm reaģējis 251 cilvēks.

VID pārstāvis sacīja: "Jūsu īpašums atrodas Latvijas teritorijā, tāpēc valstij ir tiesības saņemt nodokļus no īres peļņas. Mājokļa īpašniekam ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija VID un jāmaksā nodokļi".

Aizbraukušos uz ārzemēm Latvijas iedzīvotājus, kas izīrē savus dzīvokļus, uztrauc tādas ziņas.

"Tas ir pilnīgs absurds. Mēs tik un tā jau maksājam nekustamā īpašuma nodokli par apsaimniekošanu. Kāpēc man ir jāmaksā valstij nodokļi, ja es atļāvu kādam padzīvot savā dzīvoklī?" — saka Signe.

Nekustamā īpašuma izīrēšana tiek klasificēta kā saimnieciskā darbība, un tā ir jāreģistrē VID. Šovasar Ekonomikas ministrija izstrādājusi likumprojektu, lai likvidētu mājokļu nelegālās īres tirgu — saskaņā ar to visi nomas līgumi ir jāreģistrē Zemesgrāmatā.

Ziņu lente
0