Latvija regresē dzimumu vienlīdzības jautājumos

CC0 / pixabay / Vīrietis un sieviete lietišķos kostīmos. Foto no arhīva
Vīrietis un sieviete lietišķos kostīmos. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pētījumi liecina, ka pēdējo septiņu gadu laikā sieviešu skaits Latvijas parlamentā samazinājies par trešo daļu – tas ir sliktākais rādītājs ES.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Spānijas izdevuma El Mundo publicētais pētījums liecina, ka 2017. gadā nevienā ES valstī likumdevēju sapulcēs nav panākta dzimumu vienlīdzība — vienāds vīriešu un sieviešu skaits parlamentos, lai arī dažas valstis pamazām tai tuvojas.

Latvija ieņem trešo vietu no beigām, apsteidzot vien Maltu un Ungāriju. Tās parlamentā strādā tikai 16% sieviešu.

Sieviete ar gadžetiem rokās - Sputnik Latvija
ES katrs trešais vadošais darbinieks ir sieviete, taču pelna mazāk nekā vīrieši

Pirmo vietu sarakstā ieņem Zviedrija, kuras parlamentā 46% vietu ieņem sievietes. Tai seko Somija

— 42% un Beļģija — 41,9%.

Informāciju par sievietēm, kas piedalās lēmumu pieņemšanā ES, jūlijā izplatīja EIGE, Eiropas Dzimumu vienlīdzības institūts. Kopš 2010. gada Spānijā vērojama šī rādītāja palielināšanās aptuveni par 13%, tāpat kā citās valstīs, lai arī tas joprojām ir zemāks nekā vidēji Eiropā. Savukārt Slovēnijā un Rumānijā, kas 2010. gadā demonstrēja sliktākos paritātes indeksus, sieviešu skaits parlamentos pieaudzis par 150% un 93% atbilstoši.

Neskatoties uz vispārējo pozitīvo tendenci, vairākās valstīs rādītāji ir pasliktinājušies. Dānija, Zviedrija un Holande  gan ieņem pirmās vietas, taču šajā periodā zaudējušas 1-5% sieviešu sastāva parlamentos. Horvātija, Bulgārija, Ungārija un Latvija uz kopējā fona izceļas ar mazāko piepūli, kas tiek pielikta, lai vīriešu un sieviešu skaits pārvaldes iestādēs būtu vienlīdzīgs. Sliktākais regress vērojams Latvijā — pirms septiņiem gadiem sieviešu skaits Saeimā bija lielāks par 30%.

Pie tam, saskaņā ar iepriekš publicētajiem Eurostat pētījumiem, Latvija ieņem pirmo vietu Eiropā saskaņā ar sieviešu skaitu, kuras ieņem vadošus posteņus uzņēmumos.

Ziņu lente
0