Latvija gatavo purva bruņurupučus valsts 200.gadadienai

© Foto : pixabayBruņurupučis
Bruņurupučis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Abiniekiem zem ādas, iedziļinājumā pie aizmugurējās ekstremitātes ievietos čipu ar sūtījumu par Latvijas simts gadiem; taču nav vienotas informācijas par viņu mūža ilgumu.

RĪGA, 28.jūlijs — Sputnik. Latgales zoodārzs Daugavpilī gatavo purva bruņurupuču grupu, kuras nesīs vēstījumu no simtgadīgās Latvijas divsimt gadus vecajai Latvijai, vēsta Latvijas Radio 4 programma "Doma laukums".

Zoodārza projekts tika atzīts par orģinālu un saņēmis atbalstu no Latvijas Vides aizsardzības fonda. Simts purva bruņurupuči ar īpašu čipu, kurā būs atstāts vēstījums pēctečiem, tiks palaisti dabā, taču ne visi uzreiz.

Latvijas ģerbonis - Sputnik Latvija
Latvijas simtgades svinību simbolika un vārdiskais vēstījums

Kā pastāstīja Latgales zoodārza direktors Mihails Pupiņš, bruņurupuči vairojas, aug un gatavojas iziešanai savvaļā siltumnīcā ar baseinu.

Viņš atzīmēja, ka vidēji reizi piecos gados darbinieki atrod savvaļā vienu purva bruņurupuci un, ja šajā rajonā nekad nav redzēti citi līdzīgi abinieki, tad to ar vides aizsardzības pārvaldes atļauju pārvieto uz "brīdinga" grupu genotipa saglabāšanai.

Šobrīd ir pirmā grupa no desmit bruņurupučiem nosūtīšanai uz 22.gadsimtu. 2018.gada augustā viņiem paredzēts kļūt par pirmajiem "laika pastniekiem". Kopā ar īpašo vēstījumu savvaļā tiks palaisti 100 purva bruņurupuču — visās vietās, kur tie iepriekš tika atrasti. Visus savvaļā palaistos purva bruņurupučus iezīmē ar čipiem, tācu šoreiz mikroshēma būs īpaša.

"Pastāv speciāli čipi, kur ir ne tikai numurs, bet arī speciāls stāstiņš par to, kāda bija simtgadīgā Latvijā, ko viņai izdevies sasniegt, kā viņa saudzēja dabu, kā mēs ar jums dzīvojām — un nodot sveicienu 200 gadus vecajai Latvijai. Un bruņurupucis — "laika pastnieks" — savā gaitā dosies uz šo Latvijas 200.gadadienu. mēs ceram, ka viņš spēs tur nokļūt un nodos sveicienu no mums, " paziņoja Pupiņš.

Čips tiks ievietots iedziļinājumā pie aizmugurējās ķepas zem ādas. Vēstījuma gala versija vēl tiek sastādīta, taču droši zināms, ka tas būs saistīts ar Latvijas dabas saudzēšanu.

"Ideja parādījusies nesen. Mēs regulāri sūtam bruņurupučus savvaļā un parasti viņiem tiek ievietots čips. Tas ir parasts numura čips. Bruņurupuči netiek nekur ķerti. Tos audzē mūsu centrā. Mēs atjaunojam purva bruņurupuci Latvijā daudzus gadus, manuprāt, kaut kur no 1985.gada, " pastāstīja Pupiņš.

Pēc aptuvenajiem aprēķiniem, Latvijā dzīvo ap 150-200 purva bruņurupuču.    

Ziņu lente
0