Latvijas Ārstu biedrība atbalsta ģimenes ārstu streiku

© Sputnik / Оксана ДжаданЗабастовка семейных врачей - Рижская поликлиника
Забастовка семейных врачей - Рижская поликлиника - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā paziņojis biedrības viceprezidents Māris Pļaviņš, kapitācijas summā ir iekļauti daudzi izdevumi, kas saistīti ar ārstu prakses uzturēšanu, tie ir pieauguši pēdējo gadu laikā.

RĪGA, 26. jūlijs – Sputnik. Latvijas Ārstu biedrība uzskata streikojošo ģimenes ārstu prasības par pamatotām un atbalsta viņu streiku, paziņoja tās viceprezidents Māris Pļaviņš. Vakar Latvijas Ārstu biedrības sēdē tās pārstāvji un ģimenes ārsti apsprieda ar streiku saistītos jautājumus, raksta Baltnews.lv.

Latvijas Ārstu biedrība turpina atbalstīt ģimenes ārstu iniciatīvu, jo pēc valdības sēdes kļuva skaidrs, ka kapitācijas summā ir iekļauti daudzi izdevumi, kas saistīti ar ārstu prakses uzturēšanu, kuri ir pieauguši pēdējo gadu laikā.

Доктор - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ārstu streiks: kas ir kapitācija un normālā darba diena

Finansējums ģimenes ārstu prakses uzturēšanai sastāda 480 eiro un, piemēram, Rīgā tā nespēj pat segt īres maksu, paskaidroja Pļaviņš. Ņemot to vērā, ārsti ir spiesti tērēt prakses uzturēšanai arī savu algu.

Latvijas Ārstu biedrība uzskata, ka kapitācijas summai ir jābūt palielinātai. Tika paredzēts, ka no nākamā gada šajā parametrā ģimenes ārstu darba algas daļa palielināsies par 150 eiro katru mēnesi par atsevišķu kvalitātes kritēriju izpildi. Savukārt, ārsti pieprasīja palielināt kapitāciju par 30%.

Pagājušajā nedēļā ģimenes ārsti pārgāja pie "jauna streika formas", tagad viņi pieņem ne vairāk kā 20 pacientus dienā, paziņoja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) vadītāja Sarmīte Veide.

LĢĀA norīkoja, ka streiks turpināsies līdz 1. oktobrim, un līdz tam asociācija cer uz pārrunām ar premjeru par situācijas atrisināšanu. Pēc tam Veselības ministrija paziņoja, ka plāno samazināt pacientu skaitu uz viena ģimenes ārsta praksi līdz 19 cilvēkiem dienā.

Ziņu lente
0