Latvijas vēstniecība atsakās strādāt ar Krievijas tūrisma kompānijām

© Sputnik / Тихонов / Pāriet pie mediju bankasСтарая Рига
Старая Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēstniecība iesaka no rudens patstāvīgi griezties konsulātos organizētiem tūristiem no Krievijas.

RĪGA, 25. jūlijs — Sputnik. No 2017. gada 1. septembra Latvijas vēstniecība Krievijā pārtrauc Krievijas ceļojumu biroju akreditēšanu, ziņo RATA-news, atsaucoties uz diplomātiskās misijas oficiālo vēstuli.

Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Tūristi no Krievijas dod priekšroku Rīgai

Tūristiem, kuri vēlas doties uz Latviju, vēstniecība piedāvā patstāvīgi iesniegt dokumentus konsulārajā departamentā vai vērsties Pony Express vīzu centros, teikts paziņojumā, ko 20. jūlijā saņēmuši tūrisma operatori.

"2017. gada pirmajā pusgadā ar akreditēto tūrisma uzņēmumu starpniecību vēstniecībā bija noformēti mazāk nekā 5% no vēstniecībā izsniegto vīzu kopējā daudzuma, kas norāda uz pašreizējās sadarbības formas neefektivitāti un pieprasa izmaiņas," — atzīme vēstniecība.

Kompānijas "Inturist" Baltijas nodaļas vadītājs Aleksejs Krasavins atgādināja, ka šādus soļus spērušas arī citu valstu vēstniecības, taču reti tas noticis tik kategoriskā formā.

"Latvijas diplomātiskais resors ar mums šo jautājumu nav apspriedis, iepriekš par to nav brīdinājis, mums vienkārši dara zināmu, ka mēs vairs neesam vajadzīgi," — teica Krasavins.

Viņš uzsvēra, ka tūrisma operatori snieguši ievērojamu ieguldījumu Latvijas popularitātē Krievijas tūrisma tirgū.

"Pieci "tūrisma operatoru" plūsmas procenti — tas nav par maz, ņemot vērā, ka Latvijas viesnīcas pēdējā laikā aktīvi strādā tieši ar tūristiem un piedāvā viņiem izdevīgākas cenas," — uzsvēra Krasavins.

ABC Tours Russia ģenerāldirektors Deniss Kotovs atgādināja, ka saskaņā ar Eiropas Savienības Vīzu kodeksu, vīzu centri un tūrisma operatori var strādāt ar konsulātu, kā līdztiesīgi procesa dalībnieki. Pēc viņa teiktā, Latvijas vēstniecības atteikšanās akreditēt tūrisma operatorus nav pamatota.

"Citas valstis to nedara, jo tūrisma operatori rada plūsmu, jaunus tūrisma produktus, organizē reklāmu," — teica Kotovs.

Intervijā portālam TourDom.ru viņš atzīmējis, ka Latvijas vēstniecības vēstule sagādāja pārsteigumu piegādātājiem, kuri pārdod ceļojumus uz Baltijas valstīm, turklāt šī sprieduma loģika nav izprotama. Tagad tūrisma operatori izlemj, kādā formātā jādarbojas tālāk un vai nav iespēju ietekmēt vēstniecību, lai saglabātu akreditāciju dokumentu iesniegšanai vīzām.

Aleksandrs Filejs - Sputnik Latvija
Gids: tūristu pieplūdumu lielā mērā ietekmē politiskais klimats

Savukārt Krievijas tūrisma industrijas savienībā norāda, ka Latvijas vēstniecības lēmums negatīvi ietekmēs tūristu skaitu no Krievijas. Tradicionāli tūrisma operatori strādā arī ar citiem virzieniem reģionā, tātad loģiski, ka pašreizējā situācijā uzņēmumi centīsies pārorientēt tūristus uz kaimiņvalstīm, kur ir saprātīgāka attieksme pret organizētā tūrisma plūsmu, piemēram uz Igauniju un Lietuvu.

Lietuvas vēstniecība Maskavā 2014. gada janvārī informēja, ka atsakās no tūrisma operatoru akreditācijas procedūras. Taču Krievijas un Lietuvas pusēm kopīgiem spēkiem izdevies pierādīt vēstniecībai un Ārlietu ministrijai šī soļa neefektivitāti, un jau pēc pāris mēnešiem Lietuvas vēstniecība atjaunoja darbu ar tūrisma operatoriem.

Tikmēr Krievijas vēstniecības Latvijā mājaslapā joprojām ir izvietots akreditēto tūrisma uzņēmumu 9. jūnija saraksts, kā arī 2015. gada 25. septembrī publicētā tūrisma uzņēmumu akreditācijas kārtība. Nekādās plašākas informācijas par sadarbību ar Krievijas tūrisma operatoriem Latvijas diplomātiskā misija pagaidām nav publicējusi.

Ziņu lente
0