Rudenī Saeima izskatīs likumprojektu par prostitūcijas ierobežošanu

© VALERY HACHE / AFPРаботницы интимных услуг
Работницы интимных услуг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krīzes centrs "Marta" ierosina sodīt prostitūtu klientus. Valsts policija ir pārliecināta, ka rezultātā prostitūcija aizies pagrīdē. Rudenī šo jautājumu nāksies lemt Saeimas komisijām.

RĪGA, 21. jūlijs — Sputnik. Latvijas IeM sadarbībā ar sabiedriskajām organizācijām izstrādājusi un izsludinājusi sabiedriskajā izskatīšanā likumprojektu, kas paredz ierobežot prostitūciju, vēsta avīze Diena.

Patlaban projekts nav radījis plašu atbalsi, taču politiķus gaida dzīvas debates rudenī, kad tas nonāks Saeimas komisijās.

"Mēs vēlamies, lai Latvija skaidri pateiktu: prostitūcija vairumā gadījumu ir citu ievainojamības ļaunprātīga izmantošana, un tā netiks atbalstīta!" — paziņoja centra Marta vadītāja Iluta Lāce.

Centrs Marta uzskata, ka labākā iespēja samazināt prostitūcijas izplatību  ir jebkādas atbildības noņemšana no prostitūcijā iesaistītajām personām, vienlaikus ieviešot stingrus pasākumus pret sutenerismu un seksa pirkšanu. Tas parādītu skaidru valsts nostāju, ka sievietes nav prece un dzīva cilvēka pirkšana savu seksuālo vēlmju apmierināšanai nav pieļaujama.

Работницы интимных услуг - Sputnik Latvija
Prostitūcija Latvijā: klienti var gulēt mierīgi
Pret šo modeli iebilst Valsts policija, kas ir pārliecināti, ka rezultātā prostitūcija aizies pagrīdē un tajā iesaistītās personas tiks pakļautas lielākai diskriminācijai.

Tiesībsardzes uzskata par netaisnīgu situāciju, kurā soda prostitūtu, nevis klientu, jo parasti cilvēkam, kurš pārdod savu ķermeni nav citas iespējas izdzīvot. Vienlaikus klientam lielākoties ir gan nauda, gan ģimene, gan statuss, tātad ir alternatīva — izmantot prostitūtas pakalpojumus vai aiziet uz bibliotēku. Pie tam rodas jautājums: kur prostitūta ņems naudu, lai samaksātu sodu? Protams, nodarbojoties ar to, par ko bija sodīta.

Plānots, ka likumprojekts stāsies spēkā no 2018. gada 1. Jūnija.

Prostitūcija Latvijā faktiski ir legalizēta, taču ar atrunām. Klientu apkalpošana pieļaujama tikai savā vai īrētā dzīvoklī, ja pārējie tā iemītnieki neiebilst, pie tam dzīvoklis nevar atrasties izglītības iestāžu un baznīcu tiešā tuvumā. Aizliegts reklamēt seksa pakalpojumus internetā un presē. Arī sutenerisms ir krimināli sodāms. Nesen IeM darba grupa secināja, ka jāpalielina prostitūtu minimālais vecums. Patlaban ar prostitūciju var nodarboties pēc pilngadības sasniegšanas, taču IeM plāno palielināt vecumu līdz 25 gadiem.

Ziņu lente
0