Izglītības ministrija no jauna vēlas sūtīt skolā no sešu gadu vecuma

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ministrija pamazām īsteno plānu noteikt skolas gaitu sākumu no sešu gadu vecuma. Atlicis tikai izlemt, kā labāk: pārcelt bērnudārzu uz skolu vai otrādi.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pilnveidojusi ierosinājumu par skolas gaitu sākumu no sešu gadu vecuma, raksta Vesti.lv.

IZM iesaka noteikt agrāku mācību sākuma vecumu, lai bērni varētu sākt mācīties 1. klasē jau no sešu gadu vecuma. Šāda iespēja tiks dāvāta no 2018. gada 1. septembra. Pie tam 1. klases mācību programmu varēs īstenot tikai tās vispārējās izglītības mācību iestādes, kas nodrošinās sešgadīgiem bērniem nepieciešamos apstākļus un darbam atbilstoši sagatavotus pedagogus.

Mācīties negribu, gribu precēties

Ministriju valsts sekretāru sēdē apstiprinātais un pilnveidotais likumprojekts nosaka gadu ilgu obligātu pirmskolas apmācību, kā arī obligātu pamata izglītības sākšanu no sešu gadu vecuma, saglabājot bērnu vecākiem iespēju atlikt to uz vienu gadu pamatotas nepieciešamības gadījumā.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Latvijas prezidents neatbalsta skolu izglītību no sešu gadu vecuma

Pašreizējie normatīvie akti nosaka divus gadus ilgu obligātu pirmskolas izglītības programmas apgūšanu no piecu gadu vecuma.

Pēc IZM domām, ierosinājums sākt mācību gaitas no sešu gadu vecuma ir pamatots ar to, ka vidējās izglītības posmā vecākiem bērniem zūd motivācija mācīties, viņi psiholoģiski neatbilst vispārējās izglītības skolās organizētajam mācību procesam, un parādās citas prioritātes.

It kā skola, it kā — bērnudārzs

Savukārt Valsts Izglītības satura centra direktors Guntars Gatlaks sola, ka pāreja no bērnudārza skolā būs pakāpeniska un pat nemanāma. Piemēram, pirmo klasi būs iespējams iekārtot jau bērnudārzā. Mācību procesā tiks izmantots lielāks rotaļu materiāla apjoms. Jebkurā gadījumā vispirms tiks ņemtas vērā bērna intereses. Un neesot svarīgi, kā to nosaukt — par pirmskolas izglītību vai par 1. klasi, ir pārliecināts izglītības ierēdnis.

Ziņu lente
0