Šadurskis nosauca izglītības reformas sākuma datumu

© Foto : Reinis Inkēns, Saeimas KancelejaIzglītības ministrs Kārlis Šadurskis
Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc izglītības ministra vārdiem, pilotprojekts startēs jau šogad, nākamgad izmaiņas skars 1.-4.klasi.

RĪGA, 11.jūlijs — Sputnik. Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis sola jau no 2018.gada 1.septembra uzsākt reformu īstenošanu. No sākuma tās skars 1.-4.klasi, kā arī bērnu dārzus. Pēc tam, trīs līdz četru gadu laikā, reforma tiks īstenota pilnā mērā — no bērnu dārza līdz 12.klasei, paziņoja viņš Latvijas Radio 4 ēterā.

Pēc viņa vārdiem, šobrīd uzdevumā ir skolas programmas satura reformēšana.

"Es uzskatu, ka sniegt bērniem "plikas" zināšanas, un pēc tam likt viņiem tās atkārtot, nav pietiekami, bērnus jāiemāca domāt, risināt problēmas, strādāt grupās, radīt modeļus, meklēt risinājumus, un metodika ir tikai instruments. Atrisināt kvadrātvienādojumu var arī pārlūkprogramma, skolniekam ir jāsaprot kā rodas matemātiskie modeļi un kā tos risināt, " paziņoja ministrs.

2030.gadā vidusskolu pabeigs tie jaunie cilvēki, kuri jau no pirmās klases mācīsies pēc jaunajiem standartiem, uzsvēra viņš.

"Mēs mācāmies lietas gaitā, bet jau šī gada 1.septembrī startēs reformas pilotprojekts, kuru atbalstījušas simts Latvijas skolas. Skolu atsaucība ir liela, un daudzi skolotāji vēlas strādāt pēc jaunās metodikas, " atzīmēja Šadurskis.

Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rīgas mērs par izglītības ministru: kad beigsies šī elle?

Viņš skaidroja, ka reformas gaitā priekšmeti tiks iedalīti sešos blokos, piemēram, informātika ies līdz ar matemātiku.

"Būs vairāk saikņu starp priekšmetiem, būs vairāk patstāvīgu grupas darbu, būs vairāk kompetences treniņu, jo skolēnam ir jāsaprot, priekš kā viņš mācās, " uzsvēra Šadurskis.

Izglītības ministrija piemēra kārtā paņēmusi daudzas lietas no Somijas, kā arī no Lielbritānijas izglītības sistēmas, raksta Rus.db.lv.

Iepriekš Šadurskis, komentējot izlaiduma eksāmenu rezultātus skolās, paziņoja, ka izglītības reformu vairs nedrīkst atlikt.

Pēc ministra vārdiem, reformas atlikšana pasliktina izglītības kvalitāti, līdz ar to liedzot skolniekiem iespēju iegūt konkurētspējīgu izglītību, un pedagogiem — adekvātu atalgojumu par kvalitatīvi padarīto darbu. Bez reformām, kuras paredz izmaiņas programmas saturā un skolu tīkla optimizēšanu, nav vērts cerēt uz to, ka skolēnu zināšanu līmenis pieaugs.    

Ziņu lente
0