Politika

Daugavpils mērs: divdesmit gadus mēs mokām savus nepilsoņus

© Foto : Ernests Dinka, Saeimas KancelejaDaugavpils domes jaunais priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš
Daugavpils domes jaunais priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunais Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš paskaidroja, kāpēc nepilsoņu un Krievijas pilsoņu skaits Latgales galvaspilsētā ir lielāks nekā citās Latvijas pilsētās.

RĪGA, 5. jūlijs — Sputnik. Daugavpils domes jaunais priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš sniedzis interviju avīzei Diena. Cita starpā viņš izteica savu viedokli par nepilsoņu problēmu.

Daugavpilī dzīvo vairāk nepilsoņu un Krievijas pilsoņu nekā citās Latvijas pilsētās. Pēc Elksniņa domām, "nav normāli, ka cilvēki gadiem maksā nodokļus, bet netiek pielaisti kaut vai pašvaldības veidošanai". Kāpēc atbrauc kāds vācietis mācīties saskaņā ar apmaiņas programmu, un viņam atliek nodzīvot Daugavpilī trīs mēnešus, lai balsotu vēlēšanās, bet nepilsonim, kurš dzimis, audzis un strādā pilsētā, tādu tiesību nav?— uzdod jautājumu mērs.

Vecpilsētas jumti Tallinā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igaunija nepilsoņi turpinās balsot municipālajās vēlēšanās

Viņš atgādināja, ka laiku pa laikam izskan bažas par Latgales atdalīšanās iespēju. Taču, ja mēs par to uztraucamies, jārīkojas citādi, nevajag marginalizēt daļu sabiedrības.

Uz žurnālista iebildumu par to, ka pilsonību Latvijā var saņemt ikviens, Elksniņš atzīmēja, ka ir nereāli "to sagaidīt no 65 gadus veca seniora, kurš nespēj nokārtot valsts valodas eksāmenu". Kāpēc Daugavpils nepilsoņi kļūst par Krievijas pilsoņiem? Jo Latvijas valsts nenāk tiem pretī. Salīdziniet, kāds bija pensionēšanās vecums Krievijā un Latvijā.

Pēc Elksniņa vārdiem, pirms sankcijām, kad rubļa kurss bija pietiekami augsts, daudzi izvēlējās Krievijas pilsonību, jo tā deva iespēju saņemt Krievijas pensiju un turpināt darbu Daugavpilī. Tieši šī iemesla dēļ, nevis politisku apsvērumu rezultātā daugavpilieši kļuvuši par Krievijas pilsoņiem.

"20 gadus mēs savus nepilsoņus mocījām, pēdējos gados brīnāmies, ka mums ir liels Krievijas pilsoņu īpatsvars. Draugi, par to vajadzēja domāt iepriekš. Tagad domājiet, kā atlikušos naturalizēsiet vai kā savādāk piesaistīsiet. Vismaz pēdējā Valsts prezidenta iniciatīva par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem ir solis šajā virzienā," — uzsvēra Elksniņš. 

Ziņu lente
0