Okupācijas muzejs prasa 50 tūkstošus Latvijas SS leģionāru piemineklim Belģijā

© Sputnik / Sergey MelkonovOkupācijas muzejs
Okupācijas muzejs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas varas iestādes sniegs 50 tūkstošus eiro latviešu SS leģionāru piemineklim Beļģijas Zedelgeimā, kur atradās kara gūstekņu nometne, vēl tik pat grasās savākt ar ziedojumu palīdzību.

RĪGA, 4.jūlijs — Sputnik. Latvijas Okupācijas muzejs paziņoja par nolūku Beļģijā radīt "Brīvības pieminekli 11 tūkstošiem Latvijas leģiona SS dienējušajiem, raksta "Parlamentskaja gazeta".

Kara gūstekņu nometne atradās Beļģijas Zedelheimas pilsētiņā. "tuvāk kara beigām daudzi no viņiem nolēma izbēgt no padomju gūsta un sāka izsprausties uz rietumiem, " pastāstīja Latvijas Okupācijas muzeja preses sekretāre Inese Krieviņa.

Pēc viņas vārdiem, beigās latviešu leģionāri izrādījās britu okupācijas zonā un pēc Vācijas kapitulācijas nonāca kara gūstekņu nometnē, kura bija organizēta Beļģijā.

Музей оккупации в Риге - Sputnik Latvija
Okupācijas muzeja darbinieks salīdzinājis nacismu ar komunismu

Tiek atzīmēts, ka vārds "brīvība" pieminekļa nosaukumā parādījies pēc Zedelheimas varas iestāžu iniciatīvas. Pēc viņu viedokļa, "pēc kara beigām šie karavīri spējuši arī noslēgtībā atcerēties par savas valsts brīvību un neatkarību".

Pieminekļa izbūve izmaksās 100 tūkstošus eiro, pusi naudas sniegs Latvija, vēl 50 tūkstošus eiro plāno savākt ziedojumos.

Oficiālā Rīga uzskata latviešu SS leģionārus par republikas brīvības cīnītājiem. Kaut gan ir zināms par viņu neskaitāmajiem noziegumiem pret mierīgajiem iedzīvotājiem.

Latvijas, Polijas, Lietuvas un Baltkrievijas teritorijā viņš no SS dienējušo mērķiem bija ebreju iznīdēšana. 1941.gada jūlijā Vācu fašistu okupanti valstī izveidoja pašaizsardzības  grupas, parādījās Lettische SS Freiwilligen Legion — tā saucamais Brīvprātīgais SS leģions, kopš 1943.gada sastādīja divas grenadieru divīzijas Waffen SS, 15. un 19.

Kopumā latviešu leģiona rindās bija apmēram 150 tūkstoši cilvēku.

Секретарь Совета безопасности РФ Николай Патрушев - Sputnik Latvija
Krievijas Drošības padomes sekretārs komentējis neonacisma atdzimšanu Baltijā

Katru gadu 16.martā Rīgā notiek Waffen SS leģionāru un viņu atbalstītāju gājiens. Pēc policijas datiem, šogad pasākumā piedalījās ap diviem tūkstošiem cilvēku.

Krievija uzskata, ka Latvijas varas iestāžu sniegtā atļauja SS veterānu gājienam ir pretrunā ar starptautisko likumu un Nirnbergas tribunāla lēmumiem.

Oficiālā Krievijas ĀM pārstāve Marija Zaharova nosauca par "īpaši ciniskiem" Rīgas mēģinājumus stādīt priekšā leģionārus kā "brīvības sargātājus" un Latvijas tautas "traģēdijas upuriem".

Pēc Krievijas ĀM vadītāja Sergeja Lavrova vārdiem, Maskava ir dziļi noraizējusies par mēģinājumiem aizvērt acis uz neonacistu tendenču pastiprināšanos vairākās Eiropas valstīs, un neonacistu marša atbalsts Latvijā ir Eiropas Savienības un NATO kauns.    

Ziņu lente
0