Latvijā atrasta nelegāla ķīmisko atkritumu noliktava

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasНефтедобыча и коренные народы: конфликт интересов
Нефтедобыча и коренные народы: конфликт интересов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naftas produktiem līdzīgas vielas atrodas mucās; atklātā noliktava kļuva par trešo nelegālo atkritumu glabātuvi, kura tika atrasta pēdējā laikā.

RĪGA, 1. jūlijs – Sputnik. Latvijas pilsētā Aucē atrasta nelegāla neidentificēto ķīmisko atkritumu noliktava, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Latvijas Valsts vides dienesta (VVD) vadītāju Ingu Koļegovu.

Noliktavā atrastas apmēram 40 tonnas ķīmisko atkritumu. Tā jau ir trešā lielā nelegālā atkritumu glabātuve, kura tika atrasta pēdējā laikā.

"Vielas glabājas mucās, zem jumta un uz betona grīdas. Sadarbībā ar policiju mēs nodrošinām noliktavas uzraudzīšanu, lai novērstu pretlikumīgu darbību," — paziņoja Koļegova.

Pēc VVD datiem, formāli šiem atkritumiem nav saimnieka: ne noliktavas ēka, ne zeme, uz kuras tā stāv, nav reģistrētas Zemesgrāmatā. Uz mucām nav nekāda marķējuma, kas norādītu uz ķimikāliju īpašnieku. Tuvākajā laikā policijai nāksies noskaidrot, kas organizējis šo noliktavu.

Sadzīves atkritumu poligons. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eiropas bagātās valstis Latviju pārvērš par izgāztuvi

Atrasto vielu atdeva analīzei. Pēc izskata, dažās mucās ir naftas produkti, un citās ir naftas produktu maisījums, piebilda iestādē.

Iepriekš jūnijā Rīgā, Starta ielā VVD inspektori atklāja, ka uzņēmums Riepu bloki atļauto 30 tonnu vietā glabāja 130 tonnu lietotu autoriepu. Līdz piektdienas beigām inspektori lika utilizēt liekās riepas.

Savukārt 18. jūnijā, Jūrmalā, nelegālajā atkritumu izgāztuvē notika ugunsgrēks. Sadega apmēram 7 tūkstoši tonnu plastmasas, kura daļēji bija samaisīta ar nepārstrādātiem sadzīves atkritumiem. Ugunsgrēku izdevās likvidēt tikai pēc 60 stundām.

Sadegušie atkritumi varētu būt ievesti no Skandināvijas, jo uz palikušajiem plastmasas gabaliem ir redzami nosaukumi un apraksti zviedru un citās skandināvu valodās. Latvijas valdība nolēma piešķirt 700 tūkstošus eiro, lai savestu kārtībā Jūrmalas izgāztuves teritoriju.

Ziņu lente
0