Nosaukti vīrusa-šantāžista Petya upuri Latvijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperts uzskata, ka uzbrukumā cietušo datoru skaits Latvijā nav liels, taču kibervīrusa upuru skaits varētu pieaugt.

RĪGA, 28. jūnijs — Sputnik. Kiberuzbrukumā ASV, Eiropā un Latvijā cietuši vidēju apmēru veikalu tīkli, Latvijas televīzijas raidījuma Rīta panorāma ēterā pastāstīja Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja vietnieks Varis Teivāns.

Viņš norādīja,  ka uzbrukumā cietušo datoru skaits Latvijā nav liels, cietuši vidēju apmēru veikalu tīkli, datu par uzbrukumiem privātpersonām nav. Vīrusa Petya izplatīšanās sākusies ar inficētu datni Microsoft Word elektroniskajā pastā, pastāstīja Teivāns. Viņš pieļāva, ka upuru skaits varētu pieaugt, un uzskata, ka būtu pāragri uzkraut atbildību jebkādas valsts hakeriem.

Eksperts atzīmēja, ka cietušo tīklu datorsistēmas nav bijušas vienotas, tāpēc tiem nav veltīta pietiekama vērība. Viņš norādīja, ka visvairāk kiberuzbrukumos cietusi Ukraina.

Vīruss-šantāžists Petya uzbruka naftas, telekomunikāciju un finanšu kompānijām, valsts iestādēm Krievijā un Ukrainā, pēc tam izplatījās pasaulē. Tas bloķē datoru un pieprasa 300 dolārus bitkoinos.

Kiberuzbrukums Ukrainā: vīrusa-šantāžista Petya prasības monitorā - Sputnik Latvija
Vīruss-šantāžists Petya uzbrucis Krievijā, Ukrainā un citās pasaules valstīs

Ukrainā inficēti tūkstošiem datoru, cietuši desmitiem lielu kompāniju un privātpersonu, valsts iestādes, mediji un bankas.

Citu starpā cietušas Borispoles un Žuljanu lidostas, Kijevas metro, Odesas dzelzceļš, pasts, "Ukrenergo", "Rosņeftj", Ukrainas Ministru kabinets, Finanšu ministrija, Nacionālā policija, Odesas mērija un policija, Černobiļas AES un vairākas bankas.

Krievijas Banka otrdien informēja, ka saskārusies ar hakeru uzbrukumiem, kas vērsti pret Krievijas kredītorganizāciju sistēmām. Uzbrukumu rezultātā fiksēti atsevišķi objektu un informatīvās infrastruktūras inficēšanas gadijumi. Par spēcīgu uzbrukumu informēja arī kompānija "Rosņeftj".

Vēlāk transnacionālā farmaceitiskā kompānija ar galveno mītni ASV — Merck & Co. apstiprināja, ka kļuvusi par globālā hakeru uzbrukuma upuri, sākta izmeklēšana. Vīruss konstatēts arī Lietuvā. Informācijas tīklu drošības departamenta direktors Ritis Rainis paziņoja, ka, domājams, tas ir vīrusa WannaCry paveids

Vīruss WannaCry uzbruka simtiem tūkstošu datoru visā pasaulē 12. maijā. Tolaik hakeri izmantoja modificētu kaitniecisku programmu, kas izstrādāta ASV Nacionālās drošības aģentūrā — instrumentu, kas pazīstams kā eternal blue.

Ziņu lente
0