Vējoni lūdz neaizliegt dzīvnieku priekšnesumus cirkā

© Sputnik / Sergey MelkonovRīgas cirks, fasāde. Foto no arhīva
Rīgas cirks, fasāde. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iniciatīvas grupa lūdz prezidentu nosūtīt likumprojektu atkārtotai izskatīšanai Saeimā. Lēmums tiks pieņemts tuvākajās dienās.

RĪGA, 28. jūnijs — Sputnik. Valsts prezidents Raimonds Vējonis saņēmis lūgumus no iniciatīvas grupas nosūtīt Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus, kas aizliedz izmantot savvaļas dzīvniekus cirkā, informē Mixnews.lv, atsaucoties uz valsts vadītāja kanceleju.

Citu starpā lūgumu parakstījuši arī cirka mākslinieki, kuri pēc aizlieguma stāšanās spēkā nevarēs uzstāties, tai skaitā ar putniem.

Цирк с дикими животными - Sputnik Latvija
Bez izņēmumiem: Saeima teikusi savu galavārdu dzīvnieku aizliegšanā cirkā

Saskaņā ar likumu prezidents var atgriezt likumu otrreizējai caurlūkošanai Saeimā. Vējonis lems tuvākajās dienās, skaidro kancelejā.

Grozījumi bija pieņemti Saeimā 15. jūnijā galīgajā lasījumā. Vienprātības šajā jautājumā līdz šim nebija ne tikai pilsoņu vidū, bet arī parlamentā. Pirms likumprojekta otrā lasījuma deputāti negaidīti atbalstīja grozījumus, kas pieļāva dzīvnieku piedalīšanu cirka priekšnesumos.

Deputāte Jūlija Stepaņenko piedāvāja likuma grozījumus un uzaicināja piedalīties Saeimas Tautsaimniecības komisijas sēdē pazīstamus cirka māksliniekus, kuri pastāstīja, ko nozīmē dresētāja darbs, kādi ir viņa pienākumi, un kāpēc īsts dresētājs nekad nenodarīs pāri dzīvniekam, nerunājot jau par vardarbību.

Stepaņenko piedāvājums bija aizliegt izmantot cirkā savvaļā noķertos dzīvniekus, taču atļaut uzstāties cirka arēnā dzīvniekiem, kuri jau piedzimuši nebrīvē un veltīt vairāk uzmanības apstākļiem, kādos tiek uzturēti cirka dzīvnieki.
Ar parlamentāriešu balsu vairākumu šo kompromisa variantu pieņēma. Taču dzīvnieku aizstāvji negrasījās padoties, argumentējot to, ka Stepaņenko likuma grozījumi pēc būtības arī turpmāk ļaus dresētājiem ņirgāties par dzīvniekiem.
Galīgajā, trešajā lasījumā Saeima tomēr nostājās dzīvnieku aizstāvju pusē, kuri pieprasīja aizliegt izmantot cirka priekšnesumos visus savvaļas dzīvniekus.

Ziņu lente
0