Aktīvisti lūguši Lukašenko neielaist Baltkrievijā Edvīnu Šnori

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aktīvistu grupa no Latvijas nosūtījusi vēstuli Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko ar lūgumu anulēt vīzu un neielaist Baltkrievijā Edvīnu Šnori par viņa izteikumiem par "krievu utīm".

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Aktīvistu grupa no Latvijas nosūtījusi vēstuli Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko ar lūgumu anulēt vīzu un neielaist Baltkrievijā Edvīnu Šnori par viņa izteikumiem par "krievu utīm", informē aktīvists Vladimirs Lindermans savā lapā sociālajā tīklā Facebook.

"Jā, Šnore ir sacēlis traci ar savu aforismu par "krievu uti"… Šodien aktīvistu grupa, ko vada Anda Borisova, nosūtīja vēstuli BR prezidentam Aleksandram Lukašenko ar aicinājumu anulēt vīzu nacistam, neielaist viņu valstī," — raksta Lindermans.

EDSO Parlamentārās asamblejas pirmā plenārsēde notiks Minskā 5. jūlijā. Šnore ir Latvijas delegācijas vadītājs. Sesijā piedalīsies vairāk nekā 700 parlamentārieši no 57 valstīm.

Edvīns Šnore - Sputnik Latvija
Ierosināts atņemt Triju zvaigžņu ordeni Edvīnam Šnorem par viņa izteikumiem

"Nesen šis kungs, kurš pieturas pie radikāliem un nacionālistiskiem uzskatiem, "izcēlās" kārtējo reizi. Pie tam vēl tā, ka Latvijā jau gandrīz mēnesi nerimst sašutuma vētra. Savā partijas avīzē Latvijas krievvalodīgos iedzīvotājus viņš nosauca par "krievu utīm". Lūk, ko viņš uzrakstīja: " "Ja vienreiz ielaidīs krievu uti kažokā, ārā to dabūt būs grūti. Patiešām, redzam, ka PSRS laika krievvalodīgie iebraucēji lai arī pastāvīgi gāna un sunī Latviju, prom nebrauc. Vismaz ne tādā apjomā, kā latvieši to vēlētos," — teikts Lukašenko adresētajā vēstulē.

Aktīvisti atgādināja, ka organizācija "Eiropas tīkls pret rasismu" jau 2014. gadā pievērsa uzmanību Šnorem par viņa naidīgajiem izteikumiem, kas vērsti pret Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, taču politiķis nav izdarījis nekādus secinājumus.

"Tas jau sen vairs nav nacionālisms, bet gan īstākais nacisms. Kā lai te neataust atmiņā Himlera vārdi, kurš uzrīdīja savus padotos ebrejiem: "Atbrīvošanās no utīm nav ideoloģijas, bet gan higiēnas jautājums. Tieši tāpat mums antisemītisms nav ideoloģijas, bet glan higiēnas jautājums." Šnore ir Himlera cienīgs māceklis," — atzīmēts vēstulē.

"Latvijas Saeimas Ētikas komisija nosodīja Šnores aizvainojošos izteikumus un izteica mutisku brīdinājumu. Taču viņš paliek pie sava un dod intervijas, kurās apgalvo, ka par "uti" rakstījis pareizi," — ir sašutuši vēstules autori.

22. jūnijā sastādīto vēstuli parakstījuši 18 cilvēki.

Депутат Сейма Эдвин Шноре - Sputnik Latvija
Četras organizācijas vērsušās Ģenerālprokuratūrā ar sūdzību pret Edvīnu Šnori

Jau maijā LCK vērsās pie Saeimas mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja ar lūgumu izskatīt Šnores lietu. 14. jūnijā komisija viņam izteica mutisku brīdinājumu.

Komisijas sēdē Šnore nāca klajā ar runu, kurā aicināja pievērst uzmanību raksta būtībai. Deputāts paziņoja, ka viņu nevarot sodīt tikai tādēļ, ka viņam ir savs viedoklis, kā arī sūkstījās par raksta neprecīzu interpretāciju.

Maijā Ģenerālprokuratūrā par Šnores izteikumiem sūdzējās tiesībsargs Vladimirs Lindermans un četras sabiedriskās organizācijas: Latvijas Krievu biedrība, Latvijas Krievu kopiena, Latvijas krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācija un biedrība "Perom".

Jūnijā LCK un Latvijas Krievu biedrība vērsās Ordeņu kapitulā ar lūgumu atņemt Edvīnam Šnorem Triju zvaigžņu ordeni.

Nacionālās apvienības deputāts Edvīns Šnore saņēma apbalvojumu 2008. gadā. Likums par valsts apbalvojumiem nosaka, ka lēmums par ordeņa atņemšanu var tikt pieņemts, ja persona "ir izdarījusi apkaunojošu nodarījumu, kas nebija zināms Ordeņu kapitulam apbalvojuma piešķiršanas laikā un kas nav savienojams ar apbalvotas personas statusu".

Ziņu lente
0